Vesti iz zemlje

28.03.2017. 16:31

Beta

Autor: Nova Ekonomija

RIK: Važeći glasački listić je i onaj koji je išaran ili ispisan

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević negirao je navode da će RIK na predstojećim izborima biti daleko tolerantniji po pitanju popunjavanja glasačkih listića.

Dimitrijević je to saopštio povodom teksta objavljenog u pojedinim medijima, u vezi s razlikovanjem važećih od nevažećih glasačkih listića.

„Blic“ je objavio da će se prilikom brojanja glasova važećim smatrati i listić na kojem je nacrtan Čiča Gliša, dopisano ime nekog poznatog sportiste ili filmskog junaka, pod uslovom da je birač prethodno ispravno zaokružio ili podvukao ime kandidata ili njegovog predlagača. 

Predsednik RIK je dodao da je u važećim pravilima navedeno da se važećim glasačkim listićem smatra i listić na kojem su ispisani ili nacrtani komentari, parole ili druge poruke ili na kojem su precrtana imena drugih kandidata ili njihovih predlagača, naravno pod uslovom da se može utvrditi za kog kandidata je birač glasao. 

„Odredbe Pravilnika o radu biračkih odbora sa uputstvima biračkom odboru o tome kako da razlikuju važeći od nevažećih glasačkih listića, odnosno koje sve listiće treba da prihvate kao važeće, nisu se menjale još od izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 11. maja 2008. godine“, naveo je Dimitrijević i dodao da su važeća pravila zapravo samo preuzeta. 

Dimitrijević je ukazao da se na svim izborima, počev od 2008. godine, biračkim odborima sugeriše da obrate pažnju na svaki glasački listić i da ulože napor da utvrde pravu izbornu volju svakog birača, u smislu utvrđivanja za kog kandidata je birač glasao, bez obzira na način na koji je tu svoju volju izrazio. 

„Ovi izbori, stoga, nisu nikakav izuzetak, niti su uvedene neke posebne instrukcije biračkim odborima“, ukazao je on. 

Inače, U Zakonu o izboru predsednika republike je članom 15 predviđeno da na glasačkim listićima stoji „objašnjenje da se glasa samo za jednog kandidata tako što se zaokruži redni broj ispred imena i prezimena kandidata“. 

To se navodi i na samim listićima, ali se u uputstvu RIK godinama navode i druge mogućnost – od precrtavanja svih osim jednog kandidata, do podvlačenja bez zaokruživanja. 

Zakon ne predviđa takva rešenja, ali u članu 16 je nevažeći glasački listić defnisan kao listić koji „nije popunjen ili glasački listić koji je tako popunjen da se ne može pouzdano utvrditi za kog kandidata je birač glasao“. 

Išarani listići se ne spominju u zakonu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.