Srbija

23.12.2021. 17:01

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Rio Tinto odlučio da zastane sa projektom „Jadar“

Generalna direktorka firme Rio Sava Exploration, kćerke kompanije Rio Tinta, Vesna Prodanović izjavila je da ta kompanija planira da zastane sa projektom "Jadar" i da pozove na javni dijalog, prenosi Beta. Cilj je da se kako dodaje, svi stanovnici ...

Foto: Pixabay

Srbija

23.12.2021. 17:01

Generalna direktorka firme Rio Sava Exploration, kćerke kompanije Rio Tinta, Vesna Prodanović izjavila je da ta kompanija planira da zastane sa projektom „Jadar“ i da pozove na javni dijalog, prenosi Beta.

Cilj je da se kako dodaje, svi stanovnici upoznaju sa svim aspektima projekta. Za razvoj Projekta“Jadar“ do sada uloženo 450 miliona dolara.

„Odluku grada Loznice o ukidanju Prostornog plana vidimo kao znak da je potrebno da se s nadležnim institucijama dodatno predstave određeni aspekti projekta. Smatramo da je otvoreni dijalog u interesu svih zainteresovanih strana, zajednice i kompanije, i naredni period posmatramo kao priliku da se razjasne sva sporna pitanja“, navela je Prodanović.

Ona je rekla da se projekat „Jadar“ planira u predvidjenim zakonskim okvirima, ali da se neće preduzimati nijedan korak koji može dodatno da zabrine stanovnike. Dodaje da se projekat realizuje u skladu sa zakonskom regulativom Srbije i prema visokim standardima Evropske unije.

„Samo ‘hladne glave’ možemo da realno sagledamo sve tehničke, ekonomske, socijalne i ekološke aspekte ‘Jadra’. Sve ovo se odvija u okviru regulative koja se odnosi, ne samo na sprovođenje samog projekta, već i na druge aspekte, uključujući i na zaštitu prava svih stranih investitora“, istakla je Prodanović.

Ona je dodala da je za dobijanje Studije procene uticaja na životnu sredinu neophodno odobrenje o eksploatacionom polju koje će potvrditi njegove koordinate.

„Ovo odobrenje ne daje eksploataciona prava, niti dozvolu za izgradnju objekata. Studija procene uticaja je regulatorni proces kojim rukovodi Vlada Srbije. Kao deo tog procesa, moramo pokazati na koji način ćemo maksimalno, u skladu sa zakonskim odrednicama, umanjiti uticaje na životnu sredinu“, napominje predstavnica Rio Tinta.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

Prema njenim rečima, studija će biti na javnoj raspravi, dok će finalnu ocenu o projektu doneti nezavisno telo koje treba da formira Ministarstvo zaštite životne sredine. Prodanović je istakla da ne postoji potpisan dokument izmedju Srbije i Rio Tinta u vezi sa sprovođenjem projekta ‘Jadar’, a iz kog proizilaze obaveze za bilo koju stranu.

„Potpisan je samo Memorandum o razumevanju, neobavezujući dokument koji potvrdjuje da će strane potpisnice u dobroj volji i u zakonskim okvirima raditi zajedno na sprovodjenju projekta“, kaže Prodanović.

Odgovarajući na pitanje da li postoji dokument na osnovu kojeg bi država Srbija bila u obavezi da Rio Tintu plati odštetu ukoliko se ne dobije dozvola za otvaranje rudnika, Prodanović je rekla da se to reguliše međudržavnim sporazumom koji garantuje međunarodnd mehanizme zaštite investicija.

Rio Tinto je ove godine saopštio da će u svoj projekat u Srbiji uložiti 2,4 milijarde američkih dolara. Ipak, zbog najave da će proizvoditi litijum u dolini reke Jadar, građani su širom Srbije u nekoliko navrata organizovali su blokade puteva.

„Poštujemo pravo da na javno izražavanje stavova, na demokratski pristup i različite poglede. ‘Jadar’ je grinfild projekat, podzemni rudnik u nerudarskom području Srbije, i ne čudi da su ljudi zabrinuti zbog uticaja i da žele sve informacije o rudniku“, napominje Prodanović.

Građani okoline Loznice koji se ne slažu sa ovom projektom često naglašavaju svoje negativno iskustvo u vezi sa zagađenjem koje su u tom području izazvali rudnici u Stolicama i Zajači.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.