Rio Tinto osudio napade na svoje zaposlene

Foto: Wikimedia/Boris Dimitrov

Kompanija Rio Tinto večeras je sinoć osudila napade na svoje zaposlene, uz ocenu da je u poslednje vreme suočena sa "jakom kampanjom koja je bazirana na nesitinama", koja šteti ugledu kompanije i unosi uznemirenost u lokalnu zajednicu.

Kompanija je u saopštenju navela da već 20 godina posluje u Srbiji poštujući sve njene propise, a da "konstatnte lažne optužbe koje se tiču poslovanja i uticaja koji će projekat Jadar imati na Zapadnu Srbiju i šire, prenose se putem medija i kroz zajednicu, uprkos konstantnim naporima kompanije da se čuju proverene činjenice, zasnovane na nauci".

"Rezultat kampanje zasnovane na dezinformacijama je i napad na zaposlene Rio Tinta koji se dogodio (juče), i to u dva navrata. Prvo je grupi naših zaposlenih onemogućeno slobodno kretanje na javnim putevima, zbog čega je policija morala da reaguje, a potom je u drugom odvojenom incidentu jedan od zaposlenih iz naše partnerske firme fizički napadnut zbog čega mu je ukazana pomoć u Urgentnom centru", navodi se u saopštenju.

Taj slučaj je prijavljen nadležnim organima, a napadi na Rio Tinto, kako dodaju, tiču se i odnosa koji kompanija ima prema otkupu zemljišta.

"Otkup zemljišta se odvija u skladu sa zakonima Republike Srbije i u skladu s najboljim globalnim praksama, kao i u skladu sa Standardom učinka 5, Medjunarodne finansijske korporacije. Otkup zemljišta se vrši isključivo na zahtev vlasnika. Optužbe da se meštani zastrašuju i ucenjuju ne stoje", tvrde predstavnici Rio Tinta.

Upućen je poziv da svi koji imaju dokaz da se meštani zastrašuju i ucenjuju da bi prodali zemljište da se obrate Rio Tintu i nadležnim institucijama, jer je takvo ponašanje u suprotnosti sa korporacijskim vrednostima.

Ukoliko se dokaže da je neko na svoju ruku tako postupao, kompanija će, kako je istaknuto u saopštenju, postupiti u skladu sa svojim internim pravilima.

Dodaje se da kompanija Rio Tinto osudjuje sve oblike nasilja i apeluje da se na temu projekta istraživanja nalazišta jadarita u okolini Loznice "vodi otvoreni dijalog zasnovan na činjenicama, kao i da se mišljenja i aktivnosti pojedinaca umesto na ostrašćenosti baziraju na faktima".

"Dve decenije smo partneri i komšije žitelja Jadra i okoline i ulažemo sve napore da naši dobri odnosi ne budu narušeni delovanjem odredjenih interesnih grupa", tvrde u toj kompaniji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Short and distort

    Pa i rušenje pećina u Australiji je bilo po zakonu, zar ne? Pa se zbog toga sada ti zakoni menjaju. Ne abolira vašu kompaniju priča o pridržavanju zakona - znamo i vi i mi gde ste došli. I da ste upravo zbog tih labavih zakona ovde. Kako glasi zabrana za šortove na berzi: nije moralno profitirati na propasti jedne kompanije? E pa, nije moralno ni ZARADJIVATI na propasti jedne demokratije.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.