Vesti iz zemlje

02.11.2020. 16:50

Saopštenje, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Rio Tinto tvrdi da otpad od jadarita neće biti otrovan, meštani mu ne veruju

U rudniku i postrojenju za preradu jadarita generisaće se stenski materijal iz koga neće biti vađen jadarit i materijal koji će biti mešavina minerala iz rudnog tela i onih koji nastaju preradom, navode u Rio Tintu. Predstavnici lokalne za...

Foto: Pixabay

U rudniku i postrojenju za preradu jadarita generisaće se stenski materijal iz koga neće biti vađen jadarit i materijal koji će biti mešavina minerala iz rudnog tela i onih koji nastaju preradom, navode u Rio Tintu. Predstavnici lokalne zajednice iz doline reke Jadar i Rađevine, tvrde da im ne veruju i često skreću pažnju na ekološke incidente koji se dešavaju, kako navode u nekim zemljama u kojima Rio Tinto posluje. 

Dodaje se da će sadržaj teških metala u otpadu biti približno isti sadržaju koji je prisutan u zemljištu. Rio Tinto tvrdi da otpad neće biti toksičan i opasan kao i da će se koristiti najmoderniji sistem za upravljanje površinskim vodama, kako bi se voda od padavina usmerila dalje od odlagališta. 

Ona voda koja bude imala kontakt sa otpadom, biće privremeno bezbedno uskladištena, koristiće se u fabrici ili prečišćavati, a neprečišćena voda ne može i neće biti oslobođena u životnu sredinu. Sa druge strane štetne materije se neće naći ni u zemljištu, ni u podzemnim vodama, niti u vazduhu, bilo da se radi o rudniku, bilo o odlagalištu, dodaje se u saopštenju kompanije. 

Na odlagalištu se neće deponovati ulja, tečni otpad, kao ni organske ni aromatične materije, otpad se neće razlagati na vazduhu, niti će podsticati razvoj bakterija, imaće miris zemlje. Područja odlagališta biće obložena nepropusnim materijalom koji će štititi podzemne vode i zemlju. Tvrdi se i da će se na odlagalištu redovno pratiti uticaj na životnu sredinu, kao i da će se ono rekultivisati.

KOMPANIJA PROTIV KOJE PROTESTUJU GRAĐANI BIĆE STRATEŠKI PARTNER VLADE SRBIJE

OTKUP ZEMLJIŠTA

U Rio Tintu navode i da će za izgradnju rudnika biti potrebno 250 hektara zemljišta, kao i da je program njegovog otkupa u kome učestvuje 335 vlasnika u toku. Sve će se dodaju, raditi po zakonu i međunarodnim praksama. Kažu i da bi trebalo da se iseli 52 domaćinstva.

Način na koji će se izračunavati iznosi kompenzacija detaljno je objašnjen u poverljivom dokumentu koji je podeljen samo sa vlasnicima zemljišta, kaže se u saopštenju Rio Tinta.

Kompanija će inače pokriva troškove vrednosti zemljišta i biološke imovine, vrednosti njihove zamene, kuća, farmi po ceni kompletne zamene, bonus za rezidente i bonus za zemljište i biološku imovinu, naknadu za nelagodnost zbog selidbe i remećenja, poreze prodaje zemlje i objekata, selidbe, notara i katastra.

Cilj je kako dodaju da na kraju sve strane budu zadovoljne. U saopštenju Rio Tinta tvrdi se i da je prostorni plan za područje posebne namene usvojen u februaru, kao i da su u skladu sa regulativom organizovani javni uvidi u trajanju od 15 i 30 dana. 

Timovi projekta Jadar, kako se naglašava i dalje rade na detaljnom utvrđivanju potencijalnih uticaja na životnu sredinu. Kažu i da u Loznici i Brezjaku redovno organizuju događaje „Otvorenih vrata“.

EKSPLOATACIJA JADARITA: RAĐANI STRAHUJU, RIO TINTO TVRDI DA JE SVE PO PROPISU

KO SE NE SLAŽE SA RIO TINTOM? 

Nova ekonomija je nedavno stupila u kontakt sa Momčilom Alimpićem iz sela Gornje Brezovice, gde Rio Tinto namerava da eksploatiše jadarit. On je zajedno sa drugim meštanima osnovao Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, koje je prošle nedelje pred predstavništvom te kompanije održalo protest.

“Preko dvadeset sela je indirektno pod uticajem. U blizini je već bilo mnogo problema sa topionicom olova u Zajači kod Loznice, tu je naneta velika šteta. Olovo se topilo bez filtera, bez ičega”, izjavio je tada Alimpić za Novu ekonomiju, koji pored Gornjih Brezovica boravi i u Loznici.

Sa Rio Tintom se ne slažu ni u Koaliciji za održivo rudarstvo, a predstavnik tog udruženja Zvezdan Kalmar osporio je njihovo obećanje da će buduće jalovište rekultivisati sadnjom trave i žbunastog rastinja i naglasio da je postupak prečišćavanja vode izuzetno komplikovan.

„Taj bazen, prečistač, bi onda morao da bude nekoliko kvadratnih kilometara veliki, jer te hemijske reakcije prečišćavanja se ne dešavaju odmah, već traju. Ta količina vode najverovatnije bi bila dovoljna za veštačko jezero“, kaže Kalmar.

U svom saopštenju Rio Tinto je naveo da planira otvaranje novih radnih mesta, za oko 2.100 zaposlenih, kao i da ulaganja u rudnik mogu da dostignu 1,5 milijardi američkih dolara.

U svom ekspozeu, mandatarka za sastav novog sastava Vlade Srbije izjavila je da sa tom kompanijom naša zemlja treba da uspostavi strateško partnerstvo. Projekat “Jadar” je ležište litijuma i bora svetske klase, otkriveno od strane geologa kompanije Rio Tinto 2004. godine.

Čedomir Savković

*Projekat „Zaštita životne sredine – otpad nije na bacanje“ finansiran je iz programa podrške medijima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Ovaj tekst, celokupan sadržaj i izneti stavovi su isključiva odgovornost Business Info Group, kao izdavača Nove ekonomije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.