Rojters: Srbija kupila kineski raketni sistem, novi znak produbljivanja saradnje

Kineska vojna parada, 2019

Srbija je kupila od Kine novu generaciju raketa srednjeg dometa zemlja vazduh navođenih radarom, a prema pisanju britanske agencije Rojters to je novi znak produbljivanja saradnje između Pekinga i Beograda. 

Kupovina raketnog odbrambenog sistema FK-3 je uvrštena u godišnji izveštaj državne kompanije Jugoimport SDRP, koji je priložen prošle sedmice Agenciji za privredne registre Srbije.

“Najveći deo uvoza se odnosi na modernizaciju aviona MIG-29, nabavku sistema dronova i sistema protivvazdušne odbrane FK-3,” navodi se u izveštaju.

Kineski FK-3 počeo je da se pominje u medijima pre dve godine kao sistem koji će da se nabavi za modernizaciju teritorijalne PVO Srbije.

„Nabavka FK-3 uvek se u tim člancima dovodi u direktnu vezu sa susretima predsednika Si Đipinga i Aleksandra Vučića. Jedan od primera je početak teme jula 2018. kada je delegacija ministarstva odbrane Srbije posetila firmu Peking i videla sisteme FK-3 i FM-3000“, navodi specijalizovani portal Balkanska bezbednosna mreža.

Jugoimport SDPR saopštio je da je sklopio 163 sporazma o uvozu iz 31 zemlje u vrednosti od 620.3 miliona dolara u 2019. godini. U to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina u Evropi sistema FK-3.

Peking gleda na Srbiju kao deo svoje inicijative “Jedan pojas, jedan put”, čiji je cilj otvaranje novih trgovinskih kanala za kineske kompanije, piše Rojters.

Kina je investirala nekoliko milijardi dolara u Srbiju, uglavnom u “mekim zajmovima,”  zatim infrastrukturne i energetske projekte, podseća Rojters.

Krajem juna, Srbija je nabavila šest kineskih borbenih dronova naoružanih laserski navođenim raketama, što je prvo takvo razmeštanje bespilotnih letilica u Evropi.

Srbija, koja se nada da uđe u Evropsku Uniju, proglasila je vojnu neutralnost 2006. i priključila se NATO-ovom Partnerstvu za mir, ali ne teži punopravnom članstvu u ovoj zapadnom odbrambenom savezu.

Naoružanje vojske Srbije u velikoj meri bazirano je na bivšoj sovjetskoj tehnologiji a poslednjih godina Beograd je nabavio ruske borbene avione MiG 29, rakete, helikoptere, tenkove i oklopne transportere.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (4)

 • Zil

  Ma jok, da vas slušamo pa da nas k.. a kako ko stigne... Eto ta vaša demokraticnost i kosmopolitizam, ovaj vas Antonić otišao da miri po hrvatskoj pa jedva utekao da ga ne izgaze... Svet, nazalost, poznaje samo silu, stoga imamo silu...

 • Riva

  Господо, ви благе везе немате. Битно вам је да нешто напишете,а ни сами незнате зашто сте незадовољни...И С400 треба купит због ваше деце и будућности...

 • miki

  koje bespotrebno bacanje para mili boze,protiv koga bi oni da ratuju?

 • Srbistan

  Sad kad nam zveknu sankcije ponovo

Vidi sve komentare (1)