Vesti iz zemlje

24.04.2022. 11:10

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Rok za nove fiskalne kase još nedelju dana

Foto: Nova ekonomija

Svi obveznici fiskalizacije imaju još nedelju dana da pređu na model e-fiskalizacije (do 30. aprila 2022. godine), koji podrazumeva prelazak na nove fiskalne kase, odnosno upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, podseća Ministarstvo finansija. 

U skladu sa tim, potrebno je da počev od 1. maja 2022. godine, obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.  

„Još jednom podsećamo da su obveznici fiskalizacije u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih prostorija, a zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili. Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za e- kase, odnosno, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti. Poreska uprava je do sada odobrila 462 elektronska fiskalna uređaja, odnosno nove fiskalne kase, a na sajtu Poreske uprave purs.gov.rs se nalazi spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

Do današnjeg dana ukupno je 140.684 obveznika prijavilo 204.353 lokacija poslovnog prostora, a Poreska uprava je izradila 200.329 bezbednosnih elemenata po zahtevu obveznika, od kojih je preuzeto njih 173.438.

„Pozivamo obveznike fiskalizacije koji su podneli prijavu i u svoje poresko sanduče dobili obaveštenje o izrađenom bezbednosnom elementu, da ga preuzmu u nadležnoj filijali Poreske uprave. Za uručenje bezbednosnih elemenata, Poreska uprava radi svakog radnog dana, kao i za vreme Vaskršnjih praznika, u ponedeljak, 25. aprila 2022. godine, od 07:30 – 18:00 časova“, navodi se u saopštenju. 

DA LI ĆE BITI ODLAGANJA ROKOVA ZA NOVE FISKALNE KASE?

Na novom sistemu trenutno se dnevno primi preko tri miliona računa sa QR kodovima, a dan sa najviše računa je 21. april, kada je Poreska uprava primila 3,8 miliona novih fiskalnih računa.

Kako obveznici ne bi imali dodatni trošak zbog prelaska na novi model, država je prijavljenim obveznicima za subvencije isplatila 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom fiskalnom uređaju još 100 evra, dok je za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos uvećan za 20 odsto. Ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara, podseća Ministarstvo u saopštenju. 

PIJAČNI PRODAVCI OPET PROTESTUJU, ODBIJAJU NOVE FISKALNE KASE

Prednosti koje donosi nova fiskalizacija brojne su za državu i privredu, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju se troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent.

Građani će, takođe, efikasnije moći da se uključe u borbu protiv sive ekonomije, jer im je omogućeno da preko QR koda proveraju ispravnost svakog fiskalnog računa skeniranjem mobilnim telefonom. Na taj način kupci utvrđuju da li je porez koji su platili završio tamo gde treba, u Poreskoj upravi, što znači da novi sistem omogućava kupcima da budu kontrolori fiskalnih računa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.