Srbija

19.01.2022. 10:08

Nova ekonomija O.B.

Autor: Nova Ekonomija

Muke malih privrednika: Koju fiskalnu kasu kupiti?

Privrednicima od početka Nove godine stižu ponude za kupovinu nove fiskalne e-kase pošto prijavljivanje za subvencije namenjene kupovini kasa (koje je počelo 15. oktobra prošle godine) traje do kraja januara. Jednom privredn...

Foto: Pixabay

Srbija

19.01.2022. 10:08

Privrednicima od početka Nove godine stižu ponude za kupovinu nove fiskalne e-kase pošto prijavljivanje za subvencije namenjene kupovini kasa (koje je počelo 15. oktobra prošle godine) traje do kraja januara. 

Jednom privredniku iz Beograda stigla je ponuda da iskoristi mogućnost subvencije države za prelazak na novu fiskalizaciju, plaćenjem fiskalne kase na 24 rate.

U ponudi se navodi da cena fiskalne kase iznosi: 1.125 dinara mesečno na 24 rate ili ukupno (jednokratno) 24.500 dinara. 

Poreski obveznici imaju pravo na finansijsku podršku po svakom prijavljenom poslovnom prostoru u iznosu od 100 evra, kao i finansijsku podršku za svaki elektronski fiskalni uređaj u iznosu od 100 evra, navodi se na sajtu Poreske uprave.

Ukupan iznos subvencija za prelazak na novi model fiskalizacije iznosi šest milijardi dinara. 

Prema registru Ministarstva finansija vidi se da ima 97 ovlašćenih softvera za fiskalne kase (Registar odobrenih elemenata elektronskih fiskalnih uređaja).  

Svaki serviser odnosno firma od koje privrednici izaberu da kupe kasu sklopila je ugovor sa nekim od operatera na tržištu Srbije (Telenor, A1, Telekom).

U Udruženjima preduzetnika kažu da u zavisnosti od firme od koje je kupljena kasa i njihovog ugovora sa operaterom neke kase imaju mogućnost da se povežu i na drugi internet osim na taj iz paketa.

Ali, postoje i kase, kažu preduzetnici, koje ne mogu da se konektuju na drugi interent osim na njihov iz tog paketa.

Kako onda preduzetnici da znaju koju kasu da odaberu?

U Udruženju Zaštitnik preduzetnika kažu da je izbor kase manje bitan, svaki preduzetnik odabere koju hoće u skladu sa svojim potrebama. Udruženje ukazuje na veće probleme uvođenja e-kasa, ocenjujući da upotreba novih kasa neće suzbiti sivu ekonomija i samo će povećati mesečne troškove privredi usred krize. 

„Problem je u tome što se novi sistem ne razlikuje od starog po pitanju suzbijanja sive ekonomije i crnog tržišta stoga samo predstavlja nove i to uvećane troškove usred krize“ kaže Milena Amon iz Udruženja Zaštitnik preduzetnika za Novu ekonomiju. 

U preduzeću za promet i usluge Digit Group iz Beograda, koji su ovlašćeni prodavci softvera, kažu da poreski obveznici plaćaju mesečno održavanje između 10 i 16 evra u zavisnosti koji uređaj odaberu. 

PRIVREDNICI NEGODUJU ZBOG NAJAVLJENE E-FISKALIZACIJE

Milena Amon smatra da je novac potrošen iz budžeta za subvencije mogao da se iskoristi za novu aplikaciju za izdavanje fiskalnih računa koju bi privrednici mogli koristiti besplatno, bez mesečnih troškova.

„Na taj način ne bi postojalo pitanje isplativosti uvođenja novog sistema kod onih koji nemaju potrebu da dnevno izdaju račune i koji će zbog toga preći da rade na crno. Svakodnevno imamo pozive članova iz delatnosti obrazovanje, zanatlija, arhitekata. Na ovaj način nova fiskalizacija ne predstavlja modernizaciju i neće doprineti suzbijanju crnog tržišta već uz ostale namete, preopterećuje ostale domaće privrednike u pogrešnom momentu“, ocenjuje ona. 

EVO ŠTA DONOSI NOVI MODEL FISKALIZACIJE

Nove e-kase podrazumevaju da poreski obveznici u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdaju fiskalni račun sa QR kodom, a informacije o svakoj transakciji će se prosleđivati Poreskoj upravi.

Na svakom računu QR kod podrazumeva da kupci proizvoda, mogu da provere da li je njihov račun izdat u skladu sa zakonom , a nove kase podrazumevaju i korišćenje i bezbednosnog elementa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.