Srbija

14.01.2016. 21:04

RTS

Autor: Nova Ekonomija

RTS objavio podatke o zaradama zaposlenih

Srbija

14.01.2016. 21:04

Javna medijska ustanova Radio-televizija Srbije dostavila je povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću podatke o visini zarada zaposlenih u RTS.
Podaci o svim zaposlenima i svim njihovim primanjima, uključujući i zarade honorarnih saradnika, dostavljaju se Upravi za trezor Ministarstva finansija do sedmog u mesecu, za prethodni mesec, od avgusta 2013. godine, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu RTS.
Tim podacima obuhvaćena su sva primanja koja imaju karakter zarade, a takođe i ostala lična primanja: prevoz, otpremnine, jubilarne nagrade, solidarne pomoći.
Po Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije, jedino je generalni direktor JMU RTS u obavezi da objavi visinu svoje zarade i kompletnu imovinu, navodi se.
RTS nema obavezu da ovakve informacije dostavlja medijima sa kojima je u sudskom sporu, a zbog objavljivanja netačnih informacija o navodnim enormnim zaradama pojedinih zaposlenih na RTS-u.
Detaljne podatke o visini zarada zaposlenih možete pogledati ovde:
Zarade se obračunavaju i isplaćuju, kako navodi RTS, na osnovu važećih zakonskih propisa i internih akata RTS-a: Kolektivni ugovor, Sistematizacija i Pravilnik o nagrađivanju.
Kako kažu iz javnog servisa, Trezoru RS svakog sedmog u mesecu se dostavljaju podaci o svim isplatama u prethodnom mesecu za svakog zaposlenog. Tim podacima obuhvaćena su sva primanja koja imaju karakter zarade, a takođe i ostala lična primanja: prevoz, otpremnine, jubilarne nagrade, solidarne pomoći. Trezoru se dostavljaju i podaci o isplaćenim honorarima.
U Prilogu su prikazana su prosečna neto primanja po radnim pozicijama u poslednjem kvartalu 2015. godine. Radna mesta su grupisana po srodnosti na 358 pozicija.
Neto primanjima su, kako objašnjavaju, pored osnovne zarade obuhvaćeni i svi dodaci koji imaju karakter zarade, a to su: minuli rad, fiksne naknade – topli obrok i regres, stimulacija, prekovremeni rad, rad u dane praznika, noćni rad…
Raspon ukupnih primanja u RTS-u u poslednjem kvartalu 2015. godine je 1:9,5.

Prosečna neto zarada oko 400 evra

Prosečna neto zarada po zaposlenom RTS-a isplaćena u poslednjem kvartalu 2015. godine (zarada za septembar, oktobar i novembar) iznosi neto 47.886 dinara (oko 400 evra), navodi se na sajtu RTS.
Prema podacima o isplaćenim ukupnim primanjima u poslednjem kvartalu 2015. godine, kako navode, mesečnu zaradu veću od 100.000 dinara prima 55 zaposlenih (poslovodstvo i deo autora), a zaradu između 70.000 i 100.000 dinara prima još 180 zaposlenih (zaradu veću od 70.000 dinara prima oko sedam odsto zaposlenih).
„Vrednovanje radnih mesta na osnovu važeće cene rada (bruto 13.500 dinara umanjeno za 10 odsto) proizvodi veoma niske osnovne zarade. Cena rada po koeficijentu u RTS-u nije menjana od jula 2008. godine do decembra 2013. godine, a i poslednje povećanje u 2013. godini je anulirano primenom zakona o smanjenju zarada za 10 odsto. Cena rada nije povećavana zbog nedostatka sredstava. Da je u proteklih osam godina povećavana samo pet odsto godišnje, sada bi za isplatu zarada bilo potrebno više oko 100 miliona dinara mesečno (sada trošimo 280-285 miliona dinara), a učešće zarada u ukupnim troškovima bi se povećalo sa 30 na 45 odsto“, navodi se na portalu javnog servisa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.