Vesti iz zemlje

27.05.2021. 17:22

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

RTS-u državna subvencija od 105 miliona za digitalizaciju arhive

Za digitalizaciju programskog arhiva “Radio-televizije Srbije” javni servis će od Ministarstva kulture i informisanja dobiti 105 miliona dinara državne pomoći, pokazuje Rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći. Iznos bi ...

Foto: Shutterstock

Za digitalizaciju programskog arhiva „Radio-televizije Srbije“ javni servis će od Ministarstva kulture i informisanja dobiti 105 miliona dinara državne pomoći, pokazuje Rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći.

Iznos bi ipak mogao da bude i veći, jer je Savet Komisije ocenjivao samo predlog ugovora pa se, kako se i sami ograđuju, on „potencijalno može razlikovati od konačnog teksta ugovora koji će biti potpisan, naročito u pogledu iznosa pomoći“.

MOŽE LI RTS DA PREŽIVI BEZ SUBVENCIJA?

Za projekat digitalizacije u 2021. godini potrebno je ukupno 155 miliona dinara. Deo troškova trebalo bi da porkije RTS i to iz novca koji će biti prikupljen po osnovu taksi, kao i ostalih marketinških i komercijalnih prihoda, dok će veći deo – 105 miliona dinara, finansirati Ministarstvo.

Uz pomoć projekta trebalo bi da se nastavi digitalizacija svih nosača slike i zvuka, kao i nabavka opreme za dalju nadogradnju sistema za digitalizaciju.

Plan aktivnosti uključuje kreiranje nove baze podataka koja treba da obuhvata televiziju, radio i PGP, kao i fototeku i kartoteku pretraživu preko interneta, te nastavak digitalne restauracije kultnih televizijskih serija i filmova uz istovremeno arhiviranje i novog programa koji se proizvodi, piše u rešenju Komisije.

Sredstva potrebna za digitalizaciju uključuju nabavku uređaja za ultrasonično čišćenje filmske trake sa pratećom opremom (20 miliona), angažovanje stručnih saradnika iz oblasti digitalizacije i obrade digitalizovanih materijala (40 miliona), nadogradnju i razvoj postojećih sistema za digitalizaciju (35 miliona), sistem za projekcionu salu u centru za digitalizaciju Sajam (15 miliona), nabavku opreme za digitalizaciju Radio Beograda (deset miliona).

Šta sve plaćamo na računima za struju, a nema veze sa njenom potrošnjom?

Deo projekta digitalizacije za koji je data subvencija mora da bude sproveden do kraja 2021. godine.

Digitalizacija arhive RTS-a započeta je 2017, a do sada je digitlaizovano oko 50.000 sati programa u HD i SD, rekao je za aprilski broj nedeljnika „Vreme“ Miloš Stojanović, zamenik direktora produkcije TV i rukovodilac Centra za digitaliaciju na Sajmu.

Plan je da se digitalizuje celokupni arhiv javnog servisa koji ima oko 200.000 sati programa u naredne dve decenije, a za to će biti potrebno ukupno 4,3 miliona evra (oko 500,6 miliona dinara), objavljeno je u januaru 2018. godine.

Katarina Baletić

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.