Srbija

11.10.2022. 11:24

Autor: Katarina Baletić

Ručak u restoranu 11 odsto skuplji

Rostilj i salate, rucak u restoranu Foto: Nova ekonomija

Srbija

11.10.2022. 11:24

Cene ugostiteljskih usluga od januara do septembra 2022. godine bile su 10,8 odsto više nego u istom periodu prehodne godine. Hrana je bila skuplja za 10,8 odsto, alkoholna pića 11,1 odsto, a bezalhokolna pića za 10 odsto.

Cene prenočišta u ugostiteljskim objekima bile su više za 11,4 odsto.

Kada je u pitanju hrana, najviše su poskupele salate (14,8 odsto), a najmanje hleb i pečenja i jela po porudžbini (9,9 odsto).

Ukoliko se posmatraju samo cene ugostiteljskih usluga samo u septembru, one su bile 13,1 odsto više nego u istom mesecu 2021. godine.

U odnosu na avgust ove godine, cene su porasle za 1,6 odsto.

Republički zavod za statistiku o cenama ugostiteljskih usluga izveštava na osnovu uzorka od oko 96 hotela i restorana. Obuhvaćeno je oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta.

Snimanje cena vrši se od 20. do 23. u mesecu.

Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cene iz cenovnika (u vreme ručka) koji važi na dan snimanja. Cene prenoćišta se prepisuju iz cenovnika na recepciji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.