Nenad Popović potpisuje ugovor FOTO: Medijacentar

Rusi: Resetujemo oblast nuklearne energije u Srbiji

Nenad Popović potpisuje ugovor FOTO: Medijacentar
Nova era u oblasti nuklearne energije u Srbiji počinje danas potpisivanjem sporazuma s Rusijom, odnosno ruskom državnom korporacijom Rosatom.

To je izjavio generalni direktor te korporacije Aleksej Lihačov. Tokom posete Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina biće potpisan Sporazum dve vlade o saradnji u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe i Zajednička izjava o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije u izgradnji Centra za nukleaurnu nauku, tehnologije i inovacije. 

"Sutra počinje nova era - resetujemo oblast nuklearne energije u Srbiji, razvijamo digitalne tehnologije i idemo napred, počinje renesansa nuklearnih potencijala koji su nekada postojali", rekao je Lihačov na zajedničkoj konferenciji za medije u Beogradu s ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenadom Popovićem. 

Popović je ocenio da će ti sporazumi Srbiju vratiti na mesto koje joj pripada na polju primene nuklearne energije, ali i obnoviti tradicionalno dobre odnose sa Rusijom u toj oblasti. 

"Sporazumi sadrže inovacioni i digitalnu komponentu kao i nuklearnu energetiku. Radi se o upotrebi nuklearne energije u mirnodopske svrhe, o potencijalu koji ima u medicini - lečenju karcinoma, poljoprivredi i čistoj vodi", rekao je Popović. 

Dokumenti će doprineti otvaranju radnih mesta, razvoju novih tehnologija i znanja, inovacija i digitalizacije, kazao je srpski ministar dodao da njihova realizacija otvara novo poglavlje u ekonomskim odnosima Rusije i Srbije. 

Rosatom se, kako je dodao, osim atomskom i nukleranom energijom bavi i vetro i elektroenergetikom. 

"Povećanje efikasnosti ekonomije, razvoj poljoprivrede, medicine, obrazovanja, kao i podizanje kvaliteta života i životnog standarda teško je zamisliti bez primene mirnog atoma", kazao je Popović i dodao da će korist od saradnje imati naučno-istraživačke organizacije, fakulteti i instituti. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.