Ruska Duma ratifikovala sporazum o slobodnoj trgovini EAEU i Srbije

Foto: Pixabay

Ruska Duma ratifikovala je sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Srbije, a kada i ostale zemlje članice potpišu ovaj dokument, Srbija će početi sa bescarinskim izvozom dogovorene kvote za 2.000 tona cigareta, 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog kravljeg sira, navode Večernje novosti.

Ovaj sporazum potpisan je u Moskvi prošle godine, sa ciljem liberalizacije međusobne trgovine, u skladu sa odredbama sporazuma i pravila Svetske trgovinske organizacije. 

Kako bi dokument postao validan, potrebno je da ga ratifikuju sve države EAEU.

Srbija je do sada uvozila cigarete iz Rusije bez carine, a istovremeno domaće cigarete su se izvozile uz veliku stopu carinskog opterećenja.

Ovim sporazumom će to biti promenjeno, a korist će imati i proizvođači voćnih rakija i vinjaka u Srbiji, navodi se u tekstu.

Nadležni u Ministarstvu trgovine nadaju se da će sporazum biti ratifikovan tokom sledeće godine.

"Najbitnije da je ratifikovala Rusija, jer ona je naš partner i najvažnija država u ovoj uniji. Verujemo da će ostale zemlje uskoro potpisati, jer se čekalo na Moskvu", rekla je Jagoda Lazarević, pomoćnica ministra trgovine za bilateralnu ekonomsku saradnju.

Sporazum podrazumeva i da će sve strane sarađivati i razmenjivati informacije o standardima, tehničkim propisima i nadzoru tržišta. To uključuje akreditaciju, ispitivanje i sertifikaciju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara