Vesti iz zemlje

27.03.2018. 14:24

B92

Autor: Nova Ekonomija

Ružić: Poboljšaće se poslovno okruženje za nove investicije

Zakon o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka doprineće stvaranju boljeg i konkurentnijeg poslovnog ambijenta u Srbiji.

Taakođe, doprineće i unapređenju procesa rada javnog sektora uz smanjenje troškova i broja neophodnih procedura, izjavio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

„Poboljšaće se poslovno okruženje za nove investicije, jer će investitori lakše i brže dolaziti do informacija o položaju, obliku i površini parcele, kao i mogućnosti gradnje na istoj kao i pratećih informacija od važnosti za donošenje odluka“, rekao je Ružić.

On je dodao da će se kroz moderan način distribucije i olakšan pristup standardizovanim, ažurnim i kvalitetnim prostornim podacima omogućiti njihovo korišćenje u različitim okruženjima.

Naveo je i da će se povećati primena prostornih podataka i razvoj novih i inovativnih proizvoda i usluga.

Obrazlažući zakon, Ružić je rekao da će njegova primena omogućiti bolje donošenje odluka u kriznim situacijama što će za posledicu imati preventivno delovanje i smanjenje ljudskih žrtava i štete izazvane prirodnim katastrofama.

Kako kaže, primena zakona će direktno uticati na državne institucije i organizacije da unaprede svoj rad, komunikaciju i međusobnu saradnju na poslovima prikupljanja, održavanja i isporuke standardizovanih podataka i servisa državnoj upravi, privredi i građanima.

Nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka (NIGP) predstavlja integrisani sistem geoprostornih podataka koji omogućava korisnicima da na jednostavan i efikasan način identifikuju, pristupe i koriste prostorne informacije dobijene iz različitih izvora, od lokalnog, preko nacionalnog do globalnog nivoa.

Istovremeno, NIGP predstavlja i zajednički nacionalni okvir unutar koga se razvija politika širokog korišćenja geoinformacija, smanjuju administrativni troškovi i sprečava dupliranje poslova na njihovom obezbeđivanju.

Uspostavljanjem i efikasnim upravljanjem NIGP-a rešavaju se pitanja kvaliteta, pristupa, razmene i korišćenja harmonizovanih prostornih podataka u digitalnom obliku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.