Vesti iz zemlje

03.03.2017. 12:14

Autor: Nova Ekonomija

Šabić upozorio Nacionalnu službu za zapošljavanje na lošu zaštitu podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je upozorenje Nacionalnoj službi za zapošljavanje zbog nepreduzimanja adekvatnih mera zaštite ličnih podataka sadržanih u elektronskom Jedinstvenom informacionom sistemu evidencije nezaposlenih lica i korišćenja novčane naknade za slučaj nezaposlenosti.

Poverenik je Nacionalnoj službi za zapošljavanje naložio da ga u roku od 15 dana obavesti o odgovarajućim, kadrovskim i organizacionim merama koje će preduzeti radi otklanjanja uočenih nepravilnosti.

U saopštenju se navodi da je poverenik prethodno sproveo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Neposredan povod za pokretanje postupka bilo je obraćanje građana kojima su iz nekih advokatskih kancelarija nuđene besplatne advokatske usluge zastupanja u eventualnom procesu protiv službe zbog pogrešnog obračuna novčane naknade, kojom prilikom je u komunikaciji bilo evidentno da lica koja advokatske usluge nude raspolažu ličnim podacima iz Jedinstvenog informacionog sistema, dodaje se u saopštenju.

U postupku nadzora, pored ostalog, utvrđeno je da pristup podacima – lični podaci, podaci o korišćenju novčane naknade, rešenja, podaci o isplati, ima relativno veliki broj zaposlenih u službi, ali da kad je u pitanju praćenje neovlašćenog pristupa podacima o ličnosti korisnika, te snimanja podataka, štampanja izveštaja ili spiskova, ne postoje potrebni „log file“ na osnovu kojih bi se moglo utvrditi ko stoji iza neovlašćenog pristupa, ukazuje se u saopštenju.

Utvrđeno je da pristup podacima o ličnosti korisnika ima još jedan krug lica, kao što su zaposleni u „Banci Poštanska štedionica“, koja po Ugovoru o pružanju bankarskih usluga isplaćuju novčanu naknadu, a da ugovor ne sadrži odredbe o tehničkim, kadrovskim i organizacionim merama zaštite podataka o ličnosti korisnika.

Poverenik je i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv NN izvršioca sa svojstvom službenog lica zaposlenog u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, zbog toga što je korišćenjem podataka iz evidencije u svrhu za koju nisu namenjeni i saopštavajući ih drugom izvršio krivično delo neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka iz člana 146 stav 3. Krivičnog zakonika.

Poverenik ocenjuje da je i ovaj slučaj samo jedan u nizu sličnih koji na alarmantan način ilustruju neadekvatan, neodgovoran odnos državnih organa prema pravu građana, ističe se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.