Srbija

27.06.2024. 11:07

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Sad je i zvanično: Muzej Nikole Tesle seli se u „Fabriku hartije“ pored Sajma

Wikimedia Commons/Museum of Science and Technology

Srbija

27.06.2024. 11:07

Muzej „Nikole Tesle“ useliće se u nekadašnju fabriku „Milan Vapa“, koja se nalazi u Bulevaru vojvode Mišića na Savskom vencu, odmah između mosta „Gazela” i Beogradskog sajma. 

Objekti nekadašnje fabrike hartije „Milan Vapa“ i zgrade Pošte na Savskom trgu biće rekonstruisani i prenamenjeni u objekte kulture, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministar Nikola Selaković potpisao je nedavno ugovore kojima se regulišu međusobna prava i obaveze koje se tiču izgradnje i renoviranja dva objekta od izuzetnog značaja za kulturu u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva.

On je naveo da će na Savskom trgu, pored stare zgrade Železničke stanice u kojoj će se nalaziti Istorijski muzej Srbije, biti u potpunosti obnovljena i stara zgrada nekadašnje Pošte broj 2 arhitekte Momira Korunovića sa „jednom od najlepših fasada koje je Beograd ikada imao“.

„U njoj će se nalaziti sedište jednog muzeja i dve pozorišne scene“, istakao je Selaković.

Selaković je naveo da će drugim ugovorom, koji se odnosi na adaptaciju objekta koji je koristilo nekadašnje preduzeće „Jugošped“ za potrebe fabrike hartije Milana Vape, svoje sedište dobiti Muzej Nikole Tesle.

„To je ozbiljno veliki zadatak koji stoji pred nama do 2027. godine. Beograd treba da dobije smeštaj za pet velikih muzeja – nekih novih, a nekih koji već postoje, ali rade u skučenim i lošim uslovima, kao što je to Muzej Nikole . Samo u ovom slučaju, Muzej Nikole Tesle dobiće na korišćenje površinu koja je skoro 20 puta veća od one u kojoj se ova ustanova kulture, inače naš najposećeniji muzej, nalazi“, rekao je Selaković.

Ugovore u Ministarstvu kulture Selaković je potpisao sa direktorom Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovanom Vorkapićem i direktorkom preduzeća „Beograd na vodi d.o.o.“ Zoranom Burlić.

Oba ugovora predviđaju da je rok za izradu projektne dokumentacije, izvođenje radova i opremanje oba objekta jun 2027. godine.

Muzej Nikole Tesle trebalo je da bude preseljen u zgradu Termoelektrane „Snaga i svetlost“ na Dorćolu, najavljivali su 2020. godine iz resornog Ministarstva, dok se pre toga, govorilo da će se muzej preseliti u zgradu bivše glavne železničke stanice, ali se od ovih ideja, po svemu sudeći, odustalo.

U zgradi Železničke stanice sada se planira Istorijski muzej Srbije, dok će se deo Termoelektrane „Snaga i svetlost“, odnosno portalni kran sa pristupnim vodenim rukavcem, pumpna stanica (Zgrada rečnog i jezerskog saobračaja) i filtersko postrojenj, nalaziti u okviru budućeg kompleksa „Marina Dorćol“.

Objekti pumpne stanice i filterskog postrojenja će biti prenamenjeni, odnosno postaće kafe-galerija sa info-pultom kao ustanova kulture.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.