Vesti iz zemlje

07.11.2013. 09:27

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Saks: EU neće rešiti sve ekonomske probleme Srbije

Ekonomista Džefri Saks smatra da je opredeljenje Srbije za članstvo u EU dobro, ali da ono neće rešiti sve ekonomske probleme naše zemlje.
Srbija je jasno orijentisana ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i to je dobra procena Vlade Srbije, ali to članstvo samo po sebi neće rešiti sve ekonomske probleme zemlje, izjavio je američki ekonomista Džefri Saks, izražavajući nadu da će Srbija postati članica Unije pre 2020. godine.
„Nadam se da to neće potrajati do 2020. godine. Ja mislim da to nema smisla i ja bih želeo da to ide brže“, rekao je on, gostujući u programu RTS-a. 
Saks, koji je i direktor Instituta Planeta na Univerzitetu „Kolumbija“ u SAD, smatra da budućnost Srbije nije samo da bude članica EU, već da zemlja treba da razmisli o svom geostrateškom položaju, o prednostima svog položaja i o načinu kako da ekonomski osvaja susedna i druga tržišta u svetu i da privuče partnere sa udaljenih destinacija. 
„Biti član EU – to je dobro, ali samo po sebi neće rešiti sve ekonomske probleme Srbije. To je sigurno“, ukazao je on. 
Prema njegovim rečima, Srbija ne treba da kopira, na primer, iskustva Južne Koreje da bi ubrzala ekonomski rast, već vlada treba da ima strategiju razvoja, potrebne su investicije, da ima viziju gde će biti konkurentna, da planira koju će robu da proda više na novim tržištima. 
Saks smatra da mladi u Srbiji, koji čine oko 50 odsto nezaposlenih, treba da se usavršavaju i da stiču nove veštine, jer samo tako mogu da računaju na bolje plaćena radna mesta. On je dodao da Srbija treba da podstiče osnivanje i rast preduzeća i preduzetničkih firmi, koja su izvozno orjentisana. 
„To je veliki posao, veliki napor i trebaće vremena za to“, naglasio je Saks, ocenjujući da je toliki udeo nezaposlenih, mladih ljudi – tragedija. 
Komentarišući makroekonomska kretanja u Srbiji, američki ekonomski analitičar je primetio da naša zemlja ima veliku javnu potrošnju i ukazao da se mora smanjiti budžetski deficit. 
Smanjenje javne potrošnje i budžetskog deficita nije dovoljno samo po sebi, jer mora da postoji strategija rasta, mora da se nadje način za otvaranje novih firmi i nova radna mesta, rekao je Saks i poručio da ne treba ići u privatizaciju društvenog kapitala po svaku cenu, „samo da bi se nešto prodalo“, već treba izabrati stratreškog partnera koji će podići srpsku ekonomiju i učiniti je konkurentnom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.