Vesti iz zemlje

29.06.2022. 10:45

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Samo dizajn i štampanje turističkih vaučera koštaće nas 9,9 miliona

Nova ekonomija

Izradu dizajna i štampanje 300.000 vaučera za subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija platiće 9,9 milona dinara (oko 84.000 evra), navodi se u danas objavljenom tenderu. 

Javna nabavka podrazumeva da će se vaučeri štampati sa vodenim žigom i zaštitom od falskifikovanja.

Кako bi se sprečila zloupotreba vaučera, odnosno njihovo umnožavanje, kopiranje ili falsifikovanje, predviđeno je da se vaučeri izrade na papiru koji omogućava „maksimalnu zaštitu“, odnosno pristup i tehnologiju istu kao kod proizvodnje papirnog novca, navodi se u tehičkoj specifikaciji.

„Na taj način štite se interesi korisnika vaučera, države i pružaoca usluge smeštaja koji učestvuju u realizaciji predmeta Uredbe“.

U planu je štampanje 100.000 vaučera vrednosti 10.000 dinara i 200.000 vaučera vrednosti 15.000 dinara.

Na vaučerima treba da budu odštampana novčana vrednost vaučera, podaci o izdavaocu i korisniku vaučera, izjavu korisnika vaučera o korišćenju usluge, naziv ugostiteljskog objekat, krajnji rok korišćenja (31. oktobar 2022.), kao i serijski broj (bar kod). 

Ministarstvo će sukcesivno dostavljati ponuđaču spiskove sa podacima korisnika vaučera u odnosu na koje će ponuđač štampati određene količine vaučera, a u skladu sa zaključenim ugovorom i raspoloživim budžetskim sredstvima, piše u specifikaciji. 

Rok za štampu i isporuku vaučera prema JP „Pošta Srbije“ je maksimalno sedam kalendarskih dana po dostavi podataka. 

Traži se i da ponuđač raspolaže mašinama tipičnim za proizvodnju vrednosnih i zaštićenih papira, kao i da poseduje umetnički studio koji pruža usluge dizajniranja.

Rok za dostavljanje ponuda je 11. jul.

Kako bi podstakla domaći turizam, država planira da dodeljuje vaučere sa subvencionisano korišćenje usluga smeštaja, sa mogućnošću korišćenja doručka, polupansiona ili pansiona kod istog ugostitelja na teritoriji Srbije

Vaučeri se dodeljuju za posete u trajanju od najmanje pet noćenja, u mestima izvan prebivališta korisnika vaučera. 

Njih mogu da dobiju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog, kao i radno anagažovani kojima primanja ne prelaze 70.000 dinara mesečno.

Pravo na dobijanja vaučera imaju i ratni vojni invalidi i civilni invalidi rada sa primanjima manjim od 70.000 dinara mesečno, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu, nosioci poljoprivrednog gazdinstva i studenti.

Novi turistički vaučeri mogu da se koriste i za obroke
Za turističke vaučere još 34 miliona evra iz budžeta
Za infrastrukturu u turističkim destinacija Ministarstvu turizma dva miliona evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.