Srbija

14.08.2023. 11:12

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Šapić imenovao energetskog menadžera Beograda

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Foto: Dimitrije Gašić/Nova ekonomija

Srbija

14.08.2023. 11:12

Doktor mašinskih nauka Miloš Banjac imenovan je za energetskog menadžera Beograda, vidi se u rešenju koje je objavljeno u Službenom listu Beograda. Odluku o uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta Skupština Beograda je donela u februaru ove godine.

„Energetski menadžer“ je fizičko lice koje ima licencu energetskog menadžera za oblast energetike javnog sektora.

On se imenuje na period od dve godine i za svoj rad odgovara direktno gradonačelniku Beograda, piše u rešenju o njegovom imenovanju.

Posao „energetskog menadžera“ je da prikuplja i analizira podatke o načinu korišćenja i količine upotrebljenje energije objekata Gradа Beogradа, da organizuje i učestvuje u pripremi programa i plana energetske efikasnosti grada, predlaže mere energetske efikasnosti i učestvuje njihovoj realizaciji, te priprema godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije.

Pored energetskog menadžera, nosioci sistema energetskog menadžmenta grada Beograda su: gradonačelnik, Odbor za energetsku efikasnos i korisnici javne svojine i javnih sredstava (koji nisu samostalni obveznici sistema energetskog menadžmenta).

Sistem energetskog menadžmenta Beograda obuhvata objekte u javnoj svojini koje koriste Gradska uprava, javna preduzeća osnovana od strane Beograda, a koja nisu samostalni obveznici sistema.

Takođe obuhvata i ustanove osnovane od strane Beograda i druge objekte u javnoj svojini čije troškove energije plaća jedinica lokalne samouprave, odnosno objekte za koje Grad Beograd plaća troškove energije.

Energetski menadžer godišnji izveštaj prvo dostavlja gradonačeliku i Odboru, a potom i Ministarstvu energetike.

Sredstva za finansiranje rada energetskog menadžera Grada Beograda obezbeđuju se u budžetu Grada Beograda na razdelu Sekretarijata za enegetiku, piše u rešenju.

Kako se vidi u budžetu grada Beograda, za programsku aktivnost „energetski menadžment“ je u 2023. godini planirno izdvajanje od 181,4 miliona dinara.

Tu spadaju rashodi za usluge za izradu softvera, za ostale stručne usluge, za pojektnu dokumentaciju, za ostale nekretnine i opremu, vidi se u finansijskom planu za 2023-2025 Sekretarijata za energetiku.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je u decembru donela Pravilnik o bližim uslovima za imenovanje energetskih menadžera.

Prema tom pravilniku, Grad Beograd imenuje najmanje jednog menadžera na nivou grada kao i najmanje po jednog energetskog menadžera za oblasti obrazovanja i dečje zaštite, socijalne zaštite, kulture, zdravstva, sporta i omladine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.