Vesti iz zemlje

17.03.2017. 13:48

Autor: Nova Ekonomija

Saradnjom institucija i privrede do transparentnosti u primeni poreskih propisa

Na prvom u nizu okruglih stolova koje organizuje Američka privredna komora u Srbiji u okviru svog Odbora za poreze i finansije, predstavnici Grupe za poreze na dodatu vrednost pri Ministarstvu finansija i članovi Američke privredne komore razmenili su mišljenja na temu primene Zakona o porezu na dodatu vrednost – Zakon o PDV-u, u cilju generalnog unapređenja implementacije propisa u ovoj oblasti. 

Ovaj susret bio je idealna prilika za konstruktivan dijalog privrednog i javnog sektora povodom primene ovog Zakona i njegovih tumačenja, ali i prvi korak u iznošenju sugestija članica AmCham-a u vezi sa najavljenim nacrtom objedinjenog Pravilnika za implementaciju Zakona o PDV-u, koji je planiran da bude donet krajem godine. 

Ovaj podzakonski akt obuhvataće sve postojeće pravilnike, i dodatno uključivati granične slučajeve za koje je prethodno bilo potrebno dopunsko pojašnjenje kroz obavezujuća Mišljenja Ministarstva finansija.

 „Ohrabreni smo najavom da će nacrt ovog značajnog podzakonskog akta biti objavljen, što će omogućiti da se poreski obveznici na vreme uključe i svojim sugestijama doprinesu uklanjanju eventualnih nejasnoća koje se javljaju u njegovoj primeni. Smatramo da su uključivanje privrednog sektora u proces izmena ovako važnih regulativa, te transparentnost u planiranju i efikasnoj izradi izmena poreskih propisa neophodni kako bi se unapredilo celokupno poslovno okruženje. Stoga pozdravljamo poziv Ministarstva finansija da svojim predlozima doprinesemo izradi objedinjenog Pravilnika“, izjavila je Tanja Unguran, predsednica Odbora za poreze i finansije AmCham–a. 

Takođe, ovom prilikom, predstavnici Ministarstva finansija najavili su donošenje četiri pravilnika od koja će tri regulisati neka od najvažnijih pitanja koja proizilaze iz člana 12 Zakona o porezu na dodatu vrednost, a koji se odnosi na utvrđivanje mesta prometa usluga i predstavlja usaglašavanje sa propisima EU. 

Najavljenim pravilnicima biće definisano šta se tačno podrazumeva pod uslugom vezanom za nepokretnosti, zatim uslugama predaje jela i pića za konzumaciju na licu mesta, te prevoznim sredstvom pri obavljanju ove usluge. 

Ovo će voditi preciziranju mesta prometa navedenih usluga, što će omogućiti veću doslednost pri njihovom oporezivanju. 

Pored ovih pravilnika, predstavnica Grupe za poreze na dodatu vrednost, Irina Stevanović Gavrović, najavila je i izmene Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV-a sa pravom na odbitak prethodnog poreza.

Odbor za finansije i poreze deluje u okviru Platforme za unapređenje poslovnog okruženja Američke privredne komore u Srbiji i nastoji da doprinese stvaranju uslova za ujednačenu primenu finansijske i poreske regulative, u cilju stvaranja transparentnog i efikasnog regulatornog okvira. 

Ovaj Odbor konstantno radi na uspostavljanju čvršće veze i interakcije između privrede i svih relevantnih državnih institucija u cilju razvoja boljeg dijaloga i efikasnije implementacije finansijskih i poreskih propisa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.