Srbija

07.12.2020. 16:51

Balkangreenenergynews, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sarajevo zabranjuje grejanje na ugalj od naredne godine

Tokom još jedne grejne sezona Vlada kantona Sarajevo i najavljuju zabranu korišćenja uglja za grejanje, prenosi poral Balkangreenenergynews. Ako se usvoji, zabrana bi mogla da važi već od 1. novembra sledeće godine.Iz glavnog g...

Foto: Pixabay

Srbija

07.12.2020. 16:51

Vlada kantona Sarajevo najavila je zabranu korišćenja uglja za grejanje, prenosi poral Balkangreenenergynews. Ako se usvoji, zabrana bi, kako se dodaje mogla da važi već od 1. novembra sledeće godine.

Iz glavnog grada BiH dolaze vesti da Vlada Kantona Sarajevo priprema strategiju za smanjenje upotrebe čvrstih goriva, sa ciljem da se smanju zagađenje vazduha. 

Sada je najavljen i akcioni plan za primenu te strategije. Njegovim sprovođenjem trebalo bi da se zabrani upotreba uglja u kućama i u stambenim zgradama, kao i u objektima koje koriste firme i javni sektor. 

Ta odluka bi, kako se ocenjuje, mogla da bude revolucionarna, prva te vrste u regionu.

Najavljuje se da će akcionim planom biti jasno definisano ko, šta i u kom vremenskom periodu treba da uradi u vezi sa moratorijumom na korištenje čvrstih goriva. 

„U prvom redu se to odnosi na zabranu posjedovanja i korišćenje uglja, dok će se neke druge mjere uvoditi postepeno, s obzirom da je riječ o desetogodišnjem planu“, rekao je Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine.

On je dodao i da će zabrana biti uvedena naredne godine,ukoliko se sprovedu sve mere iz akcionog plana. Njim se kako je dodao utvrđuju subvencije i dinamika realizacije za moratorijum.

Za ovaj potez potrebno da se promene zakoni i propisi u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo.

MERENJA KAŽU DA JE VAZDUH OPASAN PO LJUDE

Vlasti Kantona Sarajevo inače su već ove grejne sezone oglašavale upozorenja na zagađenost vazduha, koje povlače hitne mere, jer je koncentracija suspendovanih čestica PM10 premašila 150 mikrograma po kubnom metru na dnevnom nivou.

Većem zagađenju, kako su objašnjavale vlasti u Sarajevu, pogodovale su i vremenske prilike.

Prema aplikaciji koju je razvila ekološka organizacija Eko-akcija, dnevna koncentracija PM10 bila je 182 mikrograma 26. novembra, dan kasnije 282, a 28. novembra iznosila je 286. 

Ukupni indeks kvaliteta vazduha je 27. novembra bio na 303 a sledećeg dana na 323, što znači da je zagađenje vazduha bilo opasno za ljude.

Dnevne vrednosti su se u međuvremenu smanjile, ali su očitane vrednosti na više stanica išle iznad 150 poena, što znači da je vazduh u Sarajevu bio nezdrav, upozorio je portal Eko akcija.

VIDEO VIGORA MAJIĆA KOJI JE ZAPALIO MREŽE: ZAŠTO LIGNIT TOLIKO ZAGAĐUJE

MERE PROTIV ZAGAĐENJA

Vlada Kantona Sarajevo 1. decembra, u okviru epizode „Upozorenje“ ukinula je mere protiv zagađenja u zonama A, B, C i D na području tog kantona koje su donete 27. novembra i odnosile su se na smanjenje emisije štetnih čestica.

Obrazloženje je bilo da je u međuvremenu zabeležen „značajan pad“ svih zagađujućih čestica u vazduhu.

O štetnom uticaju uglja na kvalitet vazduha, često se govori i u Srbiji. Poslednja polemika koja je značajnije odjeknula u medijima bila je tokom prošlog meseca.

Tada je pažnju javnosti privukla izjava direktora Istraživačke stance Petnica, Vigora Majića.

Majić je na ekološkoj debati koju je 20. februara uz podršku Ambasade Švedske organizovala grupa nezavisnih medija (Nova ekonomija, Vreme, Danas, Beta, Fonet  i Južne vesti) izjavio da se u Srbiji koristi sirovi lignit lošeg kvaliteta, kao i da je to jedan od bitnih uzroka aerozagađenja.

Prema Majićevim rečima, aj lignit je počeo da se prodaje kada je prethodno zabranjen uvoz uglja „kreka“ iz Bosne.

Njegova izjava je međutim privukla pažnju tek nekoliko meseci kasnije, kada je nova grejna sezona već uveliko krenula.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.