Vesti iz zemlje

17.03.2021. 16:29

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Savremeni obrazovani sistem treba da pomogne u suzbijanju pandemije

Fondacija Petlja, Inicijativa Digitalna Srbija i misija UNICEF-a u Srbiji održali su onlajn panel Znanjem protiv epidemije na kome su govorili psiholozi, epidemiolozi i virusolozi. Panel je usledio nakon što su ove organizacije pokrenule besp...

Foto: Pixabay

U obrazovnom sistemu Srbije treba unaprediti način na koji se stiče znanje o aktuelnoj pandemiji koronavirusa, smatraju psiholozi, virusolozi i epidemiolozi. To se, prema njihovim rečima, postiže primenom i nadogradnjom znanja iz više naučnih oblasti i poboljšaće naučnu pismenost đaka, roditelja i nastavnika.

Jedan od primera takve nadogradnje, kako kažu učesnici panela Znanjem protiv epidemije, je onlajn kurs Epidemija, koji je napravljen u saradnji Fondacije Petlja, Inicijative Digitalna Srbija i misije UNICEF-a u Srbiji i namenjen je pre svega đacima.

Prema njihovom mišljenju, glavno pitanje glasi „da li se nadogradnjom znanja može unaprediti pristup nastavnika, učenika, ali i roditelja?“

„Ova pandemija je pokazala da su izazovi sa kojima se suočavamo oni na čijem rešavanju možemo prići samo multidisciplinarno“, izjavila je virusolog Ana Banko

Ona podseća da postoji mnogo naučnih oblasti čija uloga nije dovoljno prepoznata i kao primer navela je njenu naučnu oblast, virusologiju.

„Ako to primenimo na nivo osnovne škole, tu će svakako biti biologija, matematika, ali i mnogi društveni predmeti kao što je istorija“, istakla je Banko.

PORODICA U DOBA PANDEMIJE: KAD DOM NE ZNAČI SIGURNOST

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović, koji je svoje iskustvo stekao i tokom epidemije velikih boginja (varola vera) 1972. godine, skrenuo je pažnju na činjenicu da aktuelna situacija može da pripada i polju ekologije.

Napomenuo je da je reč o fenomenu koji će biti aktuelan i kasnije, kada pandemija korona virusa prođe. 

„Ova pandemija je borba između dva bića i dva tela jedno su virusi koji žele da se rašire i razmnože kao paraziti na sisarima, odnosno čoveku, po celom svetu, a druga je humana populacija koja želi da se zaštiti antitelima od njih“, objašnjava Petrović.

Prema njegovim rečima, odgovor na ta antitela virusi „daju“ putem mutacija i to je jedna dugotrajna i velika borba koja će se voditi i u narednom periodu.

Foto: Petlja.org/ net.kabinet/ Kurs Epidemija

ULOGA NASTAVNIKA

Uloga nastavnika je, kako ocenjuju učesnici panela, izuzetno značajna kao pomoć učenicima da integrišu apstraktna znanja iz različitih oblasti, povežu ih sa svakodnevnim iskustvom i spontanim znanjem i nauče da dalje iskoriste ta znanja. 

Psiholog Nevena Buđevac objasnila je da je interdisciplinarni onlajn kurs Epidemija, gde je više nastavnika istovremeno „upleteno“ u razmeni znanja, dobar način za učenje:

„Ovaj kurs je naša realnost, a ne budućnost, bilo bi lepo da to bude tako i kad krenemo ‘uživo’ u škole. Ova vrsta učenja je nešto čemu treba da težimo“, izjavila je Buđevac.

Ona naglašava i da učenje pandemije kakvo je zastupljeno u kursu Epidemija, na isti način treba da se sprovodi i u školi, jer je reč o integraciji, odnosno spajanju znanja.

NAUČNA PSMENOST

Buđevac smatra da takav pristup učenju i nastavi nudi mogućnost građenja naučne pismenosti naspram usvajanja činjeničnih znanja sa kojima učenici nužno ne znaju šta da rade. 

„Ne želimo da učenici slepo veruju nekome ko izađe na televiziji i kaže nešto. Želimo da postignemo da razumeju objašnjenja koja čuju i da donose odgovorne odluke u ponašanju“, zaključila je Buđevac.

Samo znanjem mogu da upravljaju sopstvenim životom, a tu spada i kritičko mišljenje i odgovornost prema sopstvenom i tuđem zdravlju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.