Vesti iz zemlje

21.12.2015. 20:40

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

SAZNAJEMO: Smanjuje se kazna neurednim platišama poreza sa 50.000 na 5.000 dinara

Građani koji ne plate na vreme ili u punom iznosu porez ne moraju da strahuju da će poreznici uz insistiranje na naplati, sve uz kamatu, tražiti od prekršajnog suda i naplatu kazne od 50.000 dinara. Izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđaju, kako je potvrđeno Novoj ekonomiji, deset puta manje kazne, pa će one umesto 50.000 dinara iznositi 5.000 dinara.

Drastično visoke kazne kako za građane, tako i za preduzetnike i firme koje na vreme i u celosti ne izmiruju poreske obaveze, a koje je, u cilju što bolje naplate sredinom 2014. godine predložio tadašnji ministar Lazar Krstić očito odlaze u prošlost. Nadležni odbijaju da kažu da li je razlog što su u Vladi shvatili da je kaznena politika bila preoštra ili je prava istina da, zapravo, te visoke kazne niko nije mogao ni da plati.

Pored nešto blaže kaznene politike, novina je i to što se menja redosled uplaćenog iznosa namenjenog porezu. Naime, ministar Krstić predložio je, a Vlada i Skupština usvojile da, ukoliko građani ili privreda uplate određeni iznos poreza, prvo budu namireni troškovi naplate, zatim iznos kamate, pa tek odna glavna poreska obaveza. Sada se redosled menja u suprotnom smeru. Tako, sve što se uplati ide prvo na glavni poreski dug, zatim na kamate, pa tek onda na troškove naplate.

Značajno se skraćuje i rok u kome su oni koje poreski inspektori uhvate u radu na crno imaju obavezu da plate porez i prijave delatnost. Do sada su za to imalii 45 dana. Od Nove godine, kada će, inače, izmene zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i stupiti na snagu, oni koje inspektori  uhvate da rade u sivoj zoni, imaju rok od 15 dana da izmire svoje fiskalne obaveze, a mesec dana da prijave delatnost.

Ono što je, takođe, apsolutna novina je da se odredbe zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji  o zastarelosti obaveza neće ubuduće odnositi na doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. A za koga ste glasali na izborima izvin’te? Je l’ vam se ne svidja? Pa, sto ne izadjete na ulicu,stoo bre vec jednom ne izadju svi koji su nezadovoljni i jasno i glasno kazmo ovima CAO, neegitimni vam bili izbori vi ste nelegitimna vlada i letite, tacka! Evo ija cu izaci iako sam vec izlazila ali, moramo izaci u mnooogo vecem broju nego pre!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.