Sem Fabrici FOTO: Nataša Stojanović

Sem Fabrici i ambasadorka Rumunije otvorili Festival evropskog filma #EUfilmFest

Sem Fabrici FOTO: Nataša Stojanović
Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, Kristina Oana Popa, ambasadorka Rumunije, kao i Marija Stevuljević, iz EU Info centra, otvorili su u EU Info Centru u Beogradu sedmi Festival evropskog filma #EUfilmFest.

Festival je otvoren projekcijom rumunskog filma Rođendan, čime je odata počast rumunskom predsedavanju Evropskom unijom. 

Ambasadorka Rumunije se zahvallila svima koji su došli i rekla da je reč o dirljivom trenutku za njenu zemlju. 

"Rumunski film je dosta napredovao u poslednjih 10 ili 15 godina. Kao članica EU znamo snagu kulture i meke moći, a današnji događaj pokazuje da nas kultura ujedinjuje", rekla je Popa. 

Fabrici je rekao da su tokom festivala u drugim gradovima Srbije prikazani filmovi iz 20 članica EU i da ih je pogledalo više od 6.000 ljudi.

"Prethodna, 2018. godina bila je važna za kulturu, imali smo mnogo događaja, i drago mi je što i ova počinje na taj način", naveo je Fabrici i pozvao Beograđane da im se pridruže i da dođu na Festival. 

Marija Stevuljević, koordinatorka Festivala, rekla je da će biti prikazano čak 27 filmova najnovije evropske produkcije.

"Tokom 2018 godine čak 14 gradova širom Srbije je dobilo priliku da vidi ove filmove, a sada i Beograd. Ulaz je, kao i svake godine besplatan", rekla je Marija Stevuljević.

Beograđani će u EU info centru do 8. februara moći da vide 27 filmova raznih žanrova sa zajedničkom temom kulturnog nasleđa. Festival je pre Beograda bio u 14 gradova Srbije. Osim dugometražnih, biće prikazani i kratki igrani, dokumentarni i animirani filmovi. Festival evropskog filma se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara