Vesti iz zemlje

08.01.2021. 15:48

Biznis.rs

Autor: Nova Ekonomija

Seničić (YUTA): Turistički radnici i dalje u nezavidnom položaju

Pandemija je možda najteže pogodila turistički sektor, turističke agencije i radnike u toj oblasti, pa su tako 2020. godinu završili u veoma teškom položaju, ali ipak postoji nada da će naredna godina biti bolja, iako još u...

Foto: Pixabay

Pandemija je možda najteže pogodila turistički sektor, turističke agencije i radnike u toj oblasti, pa su tako 2020. godinu završili u veoma teškom položaju. Ipak, ostaje nada da će naredna godina biti bolja, iako još uvek nema naznaka za to, rekao je za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

Prema internim podacima te organizacije, broj radnika koji je prestao sa radom i koji se prijavio na biro za nezaposlene je oko 1.800 od oko 4.150 koliko je u turističkim agencijama radilo pre krize.

Seničić navodi da se može očekivati da još jedan broj radnika ostane bez posla i početkom januara, kada ističe obaveza zadržavanja radnika po drugoj opštoj pomoći.

Za sada, prema njegovim rečima, mali broj agencija je zatvoren ili je ušao u proces stečaja ili likvidacije.

Kada je reč o gorućim problemima agencija, Seničić ukazuje da je najveći problem nedostatak likvidnosti i prometa, jer pandemija traje i jako je teško održati firme sa svim pratećim troškovima plata, zakupa i obaveza prema državi.

Seničić takođe smatra da pomoć države nije bila dovoljno selektivna i da je neophodno da dođe do ciljane sektorske bespovratne pomoći, jer ukoliko se ovakva situacija nastavi tokom proleća i leta, veliki broj agencija teško će izdržati da opstane na tržištu.

On je ipak napomenuo da je pomoć države bila dobra i dodao da bi akcenat morao biti na održanju privrednih subjekata jer ukoliko krizi dođe kraj, sa opstankom kompanija i zaposlenost se brzo može vratiti u normalu.

Ono što bi turističkim agencijama pomoglo da prežive i u 2021. godini jesu pre svega državni sporazumi sa zemljama u koje naši putnici najviše putuju, kao što su Grčka, Turska, Crna Gora, Bugarska, Italija i Španija.

Sa druge strane, kako navodi, sve molbe i zahteve koje su do sada dostavljali nadležnima u značajnoj meri bi pomogli očuvanju agencija. Iako su zadovoljni uslovima kredita Fonda za razvoj, turistička preduzeća nisu zadovoljna brzinom odobravanja, pa je rešavanje njihovih zahteva prioritetno.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.