Vesti iz zemlje

10.06.2020. 14:22

ECD

Autor: Nova Ekonomija

Šest najpopularnijih kriptovaluta

Danas, malo ko dovodi u pitanje opstanak tržišta kriptovaluta.One se nezadrživo razvijaju uprkos zabrinutosti vezanih za snažne turbulencije.  Već postoje na stotine različitih kriptovaluta i njihov broj i dalje raste. Ovo može ...

ECD

Bitcoin je provbitni izvor svih kriptovaluta i iz njega su nastale mnoge druge krpto mreže. Mi ćemo se fokusirati na 6 glavnih i objasniti specifičnosti.

Danas, malo ko dovodi u pitanje opstanak tržišta kriptovaluta.

One se nezadrživo razvijaju uprkos zabrinutosti vezanih za snažne turbulencije.  Već postoje na stotine različitih kriptovaluta i njihov broj i dalje raste. Ovo može biti mač sa dve oštrice.

On stvara glavobolje ljudima koji pokušavaju da izaberu najbolje valute za investiranje.

Ono što je shodno uraditi jeste uzeti u obzir nekolicinu ključnih faktora kao što su tržišna vrednost i obim kupovine. Prateći njih otkrivamo da mali broj kriptovaluta zauzima veliku većinu ovog digitalnog ekosistema. 

Bitcoin je prvobitni izvor svih kriptovaluta i iz njega su nastale mnoge druge kripto mreže. Mi ćemo se fokusirati na 6 glavnih opcija i objasniti njihove specifičnosti. 

1. Bitcoin

Kada je u pitanju tržišna vrednost, Bitcoin je i dalje vodeća kriptovaluta.  

On je takođe pionir na tržištu, prvi virtuelni novac koji je nastao na principu peer-to-peer mreže. To se dogodilo 2009 godine, kada je izrudaren prvi novčić. Narednih deset godina je bilo obeleženo mnogim usponima i padovima vrednosti. 

Danas, i pored ove burne istorije, Bitcoin i dalje uživa poverenje korisnika. Njegov obim dnevne kupovine u martu ove godine je iznosio preko 48 milijardi dolara. Ljudi i dalje rado šalju ovu valutu iz jednog u drugi digitalni novčanik.

Trenutno, vrednost Bitcoin-a je oko 9,739 dolara. Ona prevazilazi vrednost većine drugih kriptovaluta na tržištu. Napokon, Bitcoin podržavaju i najeminentnije berze kriptovaluta, digitalni novčanici, kao i mnogi istaknuti investitori.

2. Ethereum

Ethereum je jedan od glavnih konkurenata Bitcoin-u. 

Kreirao ga je Vitalik Buterin 2015. godine. Njegova ideja je bila da stvori platformu koja će koristiti opšti jezik za pisanje skripti. Ova značajna inovacija je omogućila olakšano stvaranje pametnih ugovora i decentralizovanih aplikacija (DApps). 

U trenutku kada je Ethereum lansiran, već je 11.9 milliona novčića bilo izrudareno, što je 13% maksimalne količine koja može da cirkuliše. 

Ovaj početni uspeh nije sprečio da se 2016. godine kriptovaluta razdvoji na dva dela: Ethereum i Ethereum Classic. Prva beleži impozantne 23 milijarde dolara u vrednosti dnevne kupovine, što je značajno više od Classic verzije. 

Ethereum je takođe veoma popularan u poslovnom svetu, među preduzetnicima iz raznih sektora privrede. 

3. Litecoin 

Čarli Li, bivši zaposleni kompanije Google, pokrenuo je 2011. godine Litecoin

Ova kriptovaluta je grana Bitcoin-a koja je donela nekoliko inovacija. Naime, ona skraćuje vreme kreiranja bloka i povećava gornju granicu novčića u opticaju. Valuta takođe koristi drugačiji algoritam baziran na skripti. 

Zbog toga je Litecoin dobio i nadimak „srebro kripto sveta“, sveta u kojem je Bitcoin svakako zlato. 

Tokom godina, mnogi korisnici su se pridružili ovom globalnom sistemu vršenja transakcija. Njime ne upravlja ni jedan čovek već skripta, a njeno dekodiranje zavisi od kompjuterske moći mreže. Ovakvo uređenje, koje se zasniva na blockhain i public ledger tehnologijama, donosi bržu verifikaciju transakcija.

Po obimu dnevne kupovine, Litecoin zaostaje za teškašima kao što su Bitcoin i Ethereum. Njegova budućnost se ipak čini svetlom, pošto sve veći broj prodavaca počinje da prima ovu valutu. 

4. Dash 

Sledeći na listi kripto šampiona je Dash.

Ova valuta je nastala 2014. i predstavlja open-source digitalni novac Drugim rečima, ona funkcioniše kao decentalizovana i autonomna organizacija korisnika ukorenjena u blockchain tehnologiji.  

Mrežna arhitektura je jedinstvena i napisana u C++ programskom jeziku. Ona se sastoji od redovnih rudara i privilegovanih servera koje se nazivaju Masternodes. Oni su zaduženi za verifikaciju svih transakcija koje nastaju na mreži. 

Jedna od osnovnih prednosti Dash-a je privatnost korisnika. To je zato što ova valuta dozvoljava transakacije kojima se ne može ući u trag. Pored toga, brzina transkacija je veća od glavne konkurencije. 

U trenutku pisanja teksta, vrednost Dash-a je 62.44 dolara. U opticaju je oko polovine maksimalnog broja koina u ponudi.  

5. Bitcoin Cash (BCH)

Kao što ime nagoveštava, Bitcoin Cash je izdanica Bitcoin-a. 

On je nastao 2017. godine u pokušaju da se Bitcoin učini praktičnijim za svakodnevne transakcije. Ova valuta ima veliku istorijsku težinu zbog toga što je bila jedan od najranijih i najuspešnijih primera tvrdih račvanja (hard fork) iz Bitcoin-a. 

Naime, u vreme rađanja BCH, Bitcoin transakcije su trajale dugo (oko četiri dana). Plaćanje provizije nije bilo isplativo kod manjih kupovina i prodaja. 

BCH je povećao veličinu bloka (sa 1 na 8 MB) i ukinuo protokole koje su ograničavali njihov prostor. Ideja je bila da se postigne veća brzina transkacija, što je i uspešno ostvareno. 

Zbog toga ne čudi da je Bitcoin Cash četvrta valuta po obimu dnevne prodaje (6.06 milijardi dolara). 

6. Tether (USDT)

Tether je prvi i najpoznatiji Fiat Pegged Stablecoin. Lansiran je u Julu 2014. i prvobitno se zvao RealCoin, a u Novembru 2014. je preimenovan u Tether od strane Tether Limited (kompanije koja je odgovorna za održavanje rezervi u Fiat valuti).

Tether Limited emituje sve tether-e koristeći samo Omni Layer protocol. To je protokol koji koristi bitcoin-ov blockchain, pa su stoga svi postojeći tether-i uključujući i istoriju transakcija, javno vidljivi pomoću alata koji se pružaju na omniexplorer.info. Od Januara 2018. godine za USDT je omgućeno da bude i na Ethereum mreži kao ERC20 token. Ubrzo nakon toga je postao vodeći ERC20 token po trading volume-u.

Pored toga što je prvi i najpopularniji stablecoin, trenutno je rangiran na trećoj  poziciji na coinmarketcap.com po tržišnoj kapitalizaciji. Trenutno obim trgovanja na Tetheru je veći od obima trgovanja na Bitcoin-u.

Zaključak

Od pojave Bitcoin-a, tržište kriptovaluta se proširilo i diversifikovalo van svih očekivanja. 

Polje izbora je gotovo nepregledno i teško je odlučiti gde započeti potragu. Mi smo nastojali da vam olakšamo taj poduhvat i pomognemo da doneste ispravan sud.  

Navedene kriptovalute bi trebale biti razmatrane pri svakoj investicionoj odluci. One uživaju značajno poverenje potrošača i prihvaćene su od strane raznih kompanija, investitora, i drugih aktera. Neke od njih imaju napredne odlike i nude unikatne pogodnosti. 

Pored ovih aspekata, obratite pažnju na tržišnu vrednost i cenu valuta, koje ukazuju na to koliki je rizik investiranja u njih. 

Najpopularnije kriptovalute možete pronaći na platformi ECD.rs

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.