Vesti iz zemlje

24.04.2020. 14:28

Share Fondacija

Autor: Nova Ekonomija

Share Fondacija predstavila Vodič za zaštitu ličnih podataka u doba korone

Foto: Pixabay

Suzbijanje i sprečavanje daljeg širenja bolesti COVID-19 ili lečenje zaraženih lica ne može biti blanko opravdanje za bilo koju obradu podataka o ličnosti, navodi se u Vodiču za zaštitu podataka o ličnosti za vreme pandemije koji je priredila Share Fondacija sa partnerskim organizacijama.

Ovom prilikom analizirani su pravni dokumenti koje je državna administracija donela u cilju efikasnijeg upravljanja zdravstvenom krizom i to sa stanovišta onih oblasti u kojima zaštita podataka o ličnosti trenutno trpi najveći pritisak sukobljenog interesa javnosti: zdravstvo, mediji, radno okruženje i masovni nadzor, navode u Share fondaciji.

Dodaju da su organizacije za zaštitu ljudskih prava samo u Srbiji od proglašenja vanrednog stanja 15. marta zabeležile nekoliko težih kršenja prava garantovanog Ustavom, zakonima i međunarodnim dokumentima, tako što je država objavljivala osetljive podatke o zdravstvenom stanju preminulih ili praćenjem kretanja građana obradom metapodataka sa njihovih mobilnih uređaja, bez pravnog osnova koji bi opravdao suspenziju principa zaštite.

„Najteži incident istraživači Share Fondacije otkrili su slučajno, pretragom na internetu, kada je ustanovljeno da su pristupni podaci za informacioni sistem namenjen obradi osetljivih podataka građana u vezi sa pandemijom, bili javno dostupni na veb-stranici jedne zdravstvene ustanove“, navodi se u Vodiču.

Građani u Vodiču, između ostalog, mogu da nađu pravno-tehničke analize mapa tokova podataka kroz mrežu javnih institucija i organa vlasti, radi prikupljanja i obrade podataka o testiranim, inficiranim, hospitalizovanim, izlečenim i preminulim građanima, kao i podataka o njihovim kontaktima.

„Zbog nekoliko težih povreda zaštite posebno osetljivih podataka građana, organizacije za ljudska prava izradile su sažet i jasan priručnik za primenu ustavnih i zakonskih garancija, naročito u onim oblastima u kojima zaštita podataka o ličnosti trenutno trpi najveći pritisak kao što su zdravstvo, mediji, radna prava i masovni nadzor“, navodi se u pratećem saopštenju.

Kako se dodaje, organizacije će nastavliti da prate dobre i loše prakse u vreme pandemije te će, prema potrebi, Vodič dopunjavati novim vrstama povreda ili odgovarajućim smernicama za zakonito postupanje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.