Vesti iz zemlje

21.08.2013. 10:11

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Simpo nije primio opomenu o blokadi računa

Kompanija Simpo nije primila opomenu Poreske uprave Srbije o blokadi računa zbog poreskog duga. Simpo priprema predlog regulisanja ukupnih dugovanja, saopštila je ta kompanija.
„O tome da je Simpu poslata opomena pred blokadu računa saznali smo iz sredstava informisanja, koja su, očigledno, obaveštena pre same kompanije“, navodi se u saopštenju Simpa. 
Poreska uprava Srbije je danas saopštila da je Simpu poslala opomenu pred blokadu računa i toj kompaniji dala rok do četvrtak, 22. avgusta, da se javi za zahtevom za konverziju poreskog duga u kapital države, ili da svoj poreski dug od 5,76 milijardi dinara izmiri na drugi, zakonom propisani način.
Blokada računa Simpa i prinudna naplata duga je najavljena za 23. avgust, ako ta kompanija do rada ne reguliše svoja dugovanja. 
„Pored 30 miliona evra koje je Simpo preneo državi u vidu besplatnih akcija, urednog plaćanja PDV-a i akciza, kompanija priprema predlog za celovito regulisanje duga“, ističe se u saopštenju Simpa. 
Ta kompanija je kao neopravdanu ocenila, kako je navedeno, „prozivku“ o iznosu njenog poreskog duga. 
„Značajan deo poreskog duga Simpa je regulisan Zakonom o privatizaciji i stavljen u takozvani otpust, te ne postoji zakonska obaveza njegovog plaćanja pre okončanja procesa privatizacije“, ukazao je Simpo. 
U saopštenju se dodaje da je za preostali deo duga Simpa na snazi Zaključak Vlade Srbije po kojem se taj dug ne može prinudno naplaćivati, već će biti namiren iz prihoda od privatizacije. 
Simpo smatra da „javna prozivka i navođenje sume iznad stvarnog iznosa duga nanose ozbiljne štete kompaniji u pogledu mogućnosti obezbeđenja uslova za proizvodnju“. To, kako je navedeno, ugrožava zaključene poslovne aranžmane sa najvećim svetskim kopmpanijama poput Ikee, Kika i francuskog Roš Boboa. 
U saopštenju Simpa je naglašeno da ta kompanija „nije neprijatelj države“ i da su „uzroci stvorenog poreskog duga, pre svega, posledica gubitka poslovnih sredstava tokom raspada bivše Jugoslavije od preko 125 miliona evra, kao i uvođenja neopravdanih poreskih obaveza u vidu plaćanja poreza na ekstra profit“. 
I pored svega, Simpo, kao najveći poslodavac na jugu Srbije sa više od 4.500 zaposlenih, obezbedio je, kako kažu u tom preduzeću, kontinuitet proizvodnje, od koje se više od polovine plasira u izvozu. 
„Čvrsto verujemo da će program restruktuiranja koji je pripremljen u skladu sa dogovorom u Vladi Srbije biti podržan i da će njegovom realizacijom biti obezbeđeni svi uslovi za dalji nastavak rada kompanije, a time i regulisanje ukupnog poreskog duga“, poručila je kompanija Simpo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.