Sindikat PKB-a se protivi privatizaciji te kompanije

Sindikat Nezavisnost Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) protivi se privatizaciji te kompanije.

Kako ističu, reč je o objektu od strateškog značaja za Beograd i celu Srbiju.

Predsednik tog sindikata Milan Kojić je na konferenciji za novinare rekao da sindikat od nadležnih traži da se preispita poslovanje PKB-a i da se sankcionišu sve eventualne zloupotrebe poslovodstva iz prethodnog perioda. 

Prema njegovim rečima, stav sindikata je da je postupak restrukturiranja PKB-a i stvaranja ekonomski profitabilne kompanije moguć kroz odgovornije upravljanje i racionalizaciju troškova. 

"Ukoliko je cilj unapređenje tehnološke osnove PKB-a, koji nije moguće ostvariti bez privatnog kapitala, sindikat Nezavisnost smatra da bi eventualni ulazak takvog kapitala mogao da bude prihvatljiv isključivo kroz ugovor o strateškom partnerstvu", rekao je Kojić. 

On je naglasio da bi taj ugovor morao da ima jasno definisane obaveze strateškog partnera da nastavi proizvodnju najmanje u istom obimu i očuva postojeća radna mesta uz zadržavanje države kao većinskog vlasnika. 

Kojić je dodao i da je u poslednje tri godine PKB pokazao da može da radi uspešno jer ostvaruje dobitak iako ostaje uskraćena, odnosno ne naplati za subvencije za mleko koje dobijaju privatnici. 

Podsetio je da gubitci koji se pominju da PKB korporacija iz Padinske Skele nastali u prethodnom periodu kada je PKB bio nosilac socijalnog mira. 

Pisma o zainteresovanosti za privatizaciju PKB-a dostavilo je osam investitora. 

Za tu poljoprivrednu korporaciju zainteresovano je jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije - Industrija mesa Matijević i MK Group, kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i kompanije iz Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije, ali njihova imena ne mogu biti objavljena, jer nose oznake tajnosti. 

Pisma o zainteresovanosti nisu obavezujuća, niti nedostavljanje takvih pisama na bilo koji način eliminiše mogućnost učestvovanja u daljem postupku privatizacije PKB-a, objasnilo je ranije Ministarstvo privrede. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je početkom ove sedmice da će uskoro biti raspisan prvi obavezujući poziv za privatizaciju PKB-a.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.