Vesti iz zemlje

18.07.2022. 12:42

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sindikat RGZ: Uprava mora da odgovara zbog hakerskog napada na katastar

gradnja stanovi Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) uputila su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom hakerskog napada na katastar, u kome su ocenili da je „krajnje vreme da se utvrdi odgovornost kompletnog vrha RGZ-a“, ne samo za višednevni prekid u radu jedne od najvažnijih institucija u zemlji. Sindikalci navode da na brojne dopise Vladi Srbiji nisu dobili „nijedan odgovor“, kao i da je zbog ove situacije neophodno oceniti „kvalitet rada višegodišnjih VD pomoćnika direktora“.

Otvoreno pismo, koje prenosimo u celosti, poslali su Jednstvena organizacija sindikata Nezavisnost, Sindikat zaposlenih RGZ-a i ASNS:

„Poštovani gospodine Predsedniče, pišemo Vam sa nadom da će nakon mesec dana blokade RGZ-a, konačno neka od nadležnih institucija i organa izaći sa konkretnim informacijama o stvarnim razlozima kolapsa u kojem je katastar u Republici Srbiji.

Takođe, verujemo, da je država sprovela sve neophodne kontrole i utvrdila činjenice na osnovu kojih bi otklonila svaku mogućnost da se nešto slično ponovi.

U tom kontekstu sindikati RGZ-a i velika većina zaposlenih želi da čuje i vidi na kome je odgovornost za ova neuobičajena i neprihvatljiva dešavanja.

KATASTAR NEPOKRETNOSTI DOBIO KREDIT OD 57 MILIONA EVRA, A NE RADI

Na osnovu jednog jedinog intervjua direktora RGZ-a Borka Draškovića može se zaključiti da se radi o organizovanom i koordiniranom međunarodnom informatičkom desantu na Republički geodetski zavod uz korišćenje najsavremenijih hakerskih programa koji podrazumevaju plaćanje otkupa.

Pored toga, izjavio je da su u rešavanju problema učestvovali brojni Informatički timovi iz nekoliko zemalja sveta uključujući i američke i ruske IT stručnjake. 

Takođe, navodi, da je „napad“ počeo dvadesetak dana pre nego što su baze RGZ-a zaključane. To opet otvara pitanje odlaska na službeni put u inostranstvo (Švedska, Ruska federacija?) direktora i dela rukovodstva u toku napada za koji su izgleda znali da je u toku.

Sa druge strane u javnosti su se od 14. juna pojavljivale razne infomacije veoma nelogične i kontradiktorne. Poslednja saopštenja su ukazivala da se radi o informatičkoj sabotaži i da nema oštećenih baza u RGZ-u!?

BLOKIRANI KATASTAR NEPOKRETNOSTI PLAŠI INVESTITORE

Gospodine predsedniče, o drugim aspektima ove situacije a koji se tiču informisanja zaposlenih, organizacije posla u proteklih mesec dana, možemo samo konstatovati da je takozvani „menadžment“ RGZ-a pao na ispitu.

Prvobitno slanje zaposlenih na godišnje odmore, zabrana prijema stranaka, zabrana komunikacije sa strankama i trećim licima kulminirala je besmislenim i nezakonitim premeštajima državnih službenika, uglavnom „neposlušnih“ rukovodilaca, ovlašćenih predstavnika sindikata i članova sindikata koji nisu prihvatili „predlog“ direktora da se isčlane iz sindikata kojima pripadaju. 

Posebno zabrinjava tortura nad predstavnicima sindikata koji su povodom ove krajnje neobične i zabrinjavajuće blokade RGZ-a obraćali javnosti, državnim institucijama i Vama lično.

Da li to znači da svako ko se obrati državnim institucijama i Vama lično, sa pitanjima koja ne odgovaraju nekoj interesnoj grupi u vrhu vlasti ima da računa na progon, šikaniranje i disciplinsku odgovornost?

Da li to takođe znači da će i odgovorni za haos, pogrešnu organizaciju posla, nemar i nestručnost u sprovođenju reformi i digitalizacije apriori biti amnestirani, a krivac ostati neidentifikovan?

Gospodine predsedniče, na brojne dopise Vladi nismo dobili nijedan odgovor, tako da su gotovo sva pitanja ostala bez odgovora. Koji su razlozi ćutanja nadležnih? Šta je uzrok da Upravni inspektorat ne postupa po brojnim prijavama i zahtevima za kontrolu donetih odluka vrha RGZ-a?

Da li je greh i prekršaj insistiranje sindikata RGZ-a da se izađe sa konkretnom cenom koštanja softvera HONESTY, koji služi za kontrolu rada službenika RGZ-a? Koliki su rizici usled korišćenja ovakvih eksternih softvera na bezbednost sistema u zavodu?

Da li je pre kolapsa RGZ imao adekvatne antivirus programe i mogao da predupredi hakerski napad koji je izazvao ovako dug prekid rada katastra?

Da li je RGZ ima plan kako će se prevazići zastoj koji je postojao kao i ovaj usled blokade i koliko je predmeta trenutno na čekanju za rešavanje?

Sve ovo su pitanja koja se nameću i bez jasnih odgovora male su šanse da će se stanje u RGZ-u stabilizovati i vratiti u zakonom definisane rokove. Sindikati RGZ-a smatraju da je krajnje vreme da se pristupi utvrđivanju odgovornosti kompletnog vrha RGZ-a kao i oceni kvaliteta rada višegodišnjih VD pomoćnika direktora.

O njihovoj stručnosti možemo samo da čitamo na sajtu RGZ-a, a u realnom životu toga zaista nema ni u naznakama. Službenici RGZ-a i javnost očekuju da čuju istinu ma kako bila gorka i teška. Ako ne bude tako, sigurni smo nema ni daljeg napretka u reformisanju RGZ-a“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.