Vesti iz zemlje

24.04.2024. 17:06

Autor: Aleksandra Nenadovic

Sindikat vozača najavio štrajk upozorenja za 8. maj u celoj Srbiji

Spisak zahteva sadrži šest stavki za sada

Pixabay

Zaposleni u prevozu robe u međunarodnom i domaćem transportu teretnim motornim vozilima stupiće u štrajk upozorenja 8. maja, u periodu od 14 do 15 časova, najavljeno je iz Sindikata vozača Srbije. Štrajk će se sprovoditi koordinisano na teritoriji cele Srbije skladu sa aktuelnim zakonskim propisima prenosi portal Pluton Logistics.

„Štrajk upozorenja spovešće se tako što se transport robe neće obavljati u tom periodu, s tim da će minimalni proces rada u transportu biti u skladu sa članom 10 Zakona o štrajku, određen odlukama ili opštim aktom poslodavaca kojima se određuje minimum procesa rada. Štrajk se ispoljava prekidom rada na mestu gde se učesnici štrajka zateknu u tom trenutku, a na način koji neće ekspromptno uticati na protok saobraćaja i ometati ostale učesnike u saobraćaju, niti uticati na zdravlje i bezbednost ljudi i imovine“, navodi se u saopštenju sindikata.

Učešće u štrajku imaju svi zaposleni u prevozu robe, koji će se po početku štrajka okupiti na unapred određenim lokacijama.

Štrajkački odbor će biti raspoređen na nekoliko lokacija, pre svega na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci, kao i na carinskom terminalu Beograd.

Kako su precizirali u Sindikatu vozača, štrajk upozorenja organizuje se radi ispunjenja sledećih zahteva:

  • Ubrzanje postupka carinjenja na carinama u unutrašnjosti Srbije;
  • Ubrzanje protoka vozila na graničnim prelazima prilikom ulaska i izlaska iz zemlje (tehično-pravnim sredstvima);
  • Organizacija fizičko-tehničkog obezbeđenja za sve učesnike u saobraćaju, koji su zbog situacije na graničnim prelazima prinuđeni da prave pauzu na putu ili u neposrednoj okolini, a izloženi su napadima migranata i povredi carinskog prostora;
  • Umanjenje cene inicijalne i periodične obuke, kao i cene izdavanja CPC sertifikata ukidanjem takse;
  • Omogućavanje drugih načina pohađanja periodične obuke i u toku dužeg vremenskog perioda;
  • Rešavanje statusa viznog režima za sve zaposlene koji se bave drumskim prevozom robe i putnika u međunarodnom transportu, odnosno, pokretanje postupka liberalizacije boravka u Šengen zoni kao i na teritoriji Švajcarske, na neodređeno, sve dok se bave ovim poslom.

U saopštenju navode da se pomenuti zahtevi odnose isključivo na štrajk upozorenja, a da će, ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije po pitanju ovih stavki, uslediti generalni štrajk sa proširenom listom zahteva.

O planiranom štrajku, prema navodima Sindikata, obavešteni su poslodavci (kroz sistem obaveštavanja Poslovnog udruženja Međunarodni transport), Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Upravu carina, Agenciju za bezbednost saobraćaja, kao i policijske uprave u mestima u u kojima se nalazi carinska ispostava ili granični prelaz (uz prijavu skupa).

Sindikat vozača Srbije navodi da je, u skladu sa članom 6 Zakona o štrajku, pozvao pomenuta državna tela da otpočnu pregovore za sporazumno rešavanje zahteva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(2)

  1. A cena prevoza o tome nigde ni reči. Cene su otisle i do tri puta vise kada su u pitanju zastupanja , Usluge knjigovodstva, plate , porezi i doprinosi, takse. Zar nebi bilo redno da se pored ovih sest stavi Jos stavka uvecanje cene prevoza? Da se razumemo sve gore navedene stavke su na svom mestu ali nisu jedine koje treba menjati

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.