U većini škola časovi će biti skraćeni na 30 minuta FOTO:N1

Sindikati obrazovanja sutra protestuju ispred Vlade

U većini škola časovi će biti skraćeni na 30 minuta FOTO:N1
U mnogim školama u Srbiji sutra će časovi biti skraćeni na 30 minuta, a predstavnici sindikata obrazovanja zakazali su protest u 12 sati ispred Vlade Srbije.

Povod za novi štrajk su - stari zahtevi: nezadovoljstvo platama, zastoj u pregovorima oko uvođenja platnih razreda, izostanak posebnog kolektivnog ugovora i niz drugih nerešenih problema. 

Dok oni tvrde da ih je država izigrala, nadležni kažu da niko tu nije prevaren. 

Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost kaže da je povod za štrajk to što je Ministarstvo prosvete obustavilo pregovore o daljim idejama za platne grupe i razrede. 

"Tražimo da se nastave pregovori, da budu platni razredi uređeni po sistemu pravde, tražimo pregovore o Posebnom kolektivnom ugovoru koji ističe u martu naredne godine, tražimo da Ministarstvo radi svoj posao", kazal je ona i istakla da kao sindikat nemaju kvalitetnu komunikaciju sa Ministrastvom prosvete ni po jednom pitanju. 

Ona se zahvalila predsedniku skupštinskog Odbora za obrazovanje Muameru Zukorliću što su preko njega dobili informaciju od ministra Mladena Šarčevića po pitanju toga što su pregovori sa sindikatim ao platnim razredima obustavljeni. 

Slobodan Brajković, predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže da je potrebno da država odvoji dodatnih 80 milijardi dinara u budžetu da bi mogli da se uvedu platni razredi. 

"Mi možemo da pregovaramo koliko hoćemo, ako vlada ne ubaci 80 milijardi dinara u budžet. Naše plate mogu da se povećaju za 9 odsto, ako se drugima poveća za sedam odsto, mi ćemo zaostajati između 18 i 28 odsto za drugima", kaže on. 

Brajković je objasnio da je taj jaz između prosvete i drugih budžetskih korisnika nastao 2008. godine kada su drugi dobili povećanje a tadašnji premijer Mirko Cvetković kazao da za prosvetu nema para. "Mi zaostajemo za svim delatnostima koje se finansiraju iz budžeta 20-30 odsto". 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara