Vesti iz zemlje

11.03.2015. 10:19

B92

Autor: Nova Ekonomija

Siniša Mali: Nije mi jasno šta se ljudima ne sviđa kod Beograda na vodi

Ranije su svi pričali da je Beograd na vodi laž, a sada kada se projekat odvija, odjednom pričaju – Ovo nam se ne sviđa, kaže prvi čovek Beograda Siniša Mali.
Mali je u Kažiprstu rekao da o ukusima može da raspravlja, iako mu „nije jasno šta se ljudima ne sviđa“ i istakao da ne treba padati na političke predrasude.
„Ovo nije politički projekat, nešto vezano za izbore. Hajde da se bavimo time da li je projekat dobar za Srbiju. Kažem vam da je ovo budućnost i da će probuditi i pokrenuti zemlju“, rekao je Mali.
Gradonačelnik Beograda je rekao da brojne kritike nisu opravdane, nakon konstatacije da je od prvog dana deo stručne javnosti kritikovao projekat mahom i zbog toga što domaću struku niko nije ni pitao o „Beogradu na vodi“. 
„Veliki broj stručnjaka se uključio u projekat. Video sam se danas i sa predstavnicima Akademije arhitekture Srbije (AAS), sa kojima sam imao konstruktivan razgovor. Arhitekta Mihajlo Mitrović mi je rekao da je on dizajnirao Geneks kulu i da to tada niko nije razumeo, a da su je Beograđani posle više decenija prihvatili kao kapiju svog grada“, rekao je Mali. 
Podsetimo, AAS je pre nekoliko dana u deklaraciji pozvala gradske vlasti da hitno obustave ceo projekat, a poznati arhitekta Dragoljub Bakić je za Radio B92 rekao da bi na Savi trebalo „napraviti jedino park i šetalište, a ne kule i gradove“. 
Bakić je naveo da bi gradu u slučaju izgradnje „Beograda na vodi“ pretio saobraćajni haos, dok Mali kaže da su sve studije urađene i da nema razloga za bojazan. 
„Na planu su radile najpoznatije svetske firme, urađene su sve neophodne studije od saobraćajnih do infrastrukturnih, konsultovani su svi koje je trebalo konsultovati. Mi ćemo i ubuduće uključiti sve“, rekao je Mali.
Gradonačelnik je podvukao i da investitor nije imao nikakve veze sa studijama, već da je grad samo od investitora dobijao preporuke tokom njihove izrade. 
Deo kritika projektu je dato i zbog toga što javnost nije upoznata sa tim šta je tačno dogovor grada i investitora, kakve su obaveze Beograda i Srbije i ko snosi rizike projekta. 
„Ne preuzima Beograd nikakvu obavezu oko prodaje stanova. Ceo rizik preuzima investitor. Mi unosimo čistu zemlju, a oni sredstva za 1,8 miliona kvadrata. Radi se na oko 100 hektara zemljišta, u najlepšem delu Beograda, a cilj je da vratimo svetlo u taj deo grada, da sklonimo udžerice, parkirane vagone i stvorimo novu sliku“, rekao je Mali. 
Na pitanje zašto još nema ugovora, Mali je rekao da će do potpisivanja doći „vrlo brzo“ i to za nekoliko nedelja. 
„Čim ga budemo potpisali, dolazim u vašu emisiju da prođemo kroz ceo ugovor“, rekao je Mali. 
Mali je naveo i da je „leks specijalis“ neophodan kako bi se raščistili imovinsko-pravni odnosi na zemljištu. 
„Nisam pravnik, ali u toku je redovna procedura. Sređujemo imovinske odnose, da bismo napravili jedinstvenu parcelu, kako bismo mogli da otpočnemo izgradnju ovog leta“, rekao je Mali. 
On je naveo i da je dosad uklonjeno 166 objekata i da će uklanjanjem još oko 80 objekata do leta biti stvoreni svi uslovi za izgradnju. 
„U proteklih nekoliko meseci od 101 porodice koje su tamo, 88 porodica je našlo novi smeštaj, žive u stanovima, a živeli su u udžericama, u napuštenim vagonima i nehigijenskim uslovima“, rekao je Mali i dodao da postoji uobičajena procedura za nadoknadu prilikom eksproprijacije zemljišta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.