Vesti iz zemlje

20.09.2018. 15:38

Tanjug

Autor: Plenkvić

Skat: Digitalna transformacija menja način poslovanja ljudi, bez nje nema konkurentnosti

Digitalna tranformacija, koja je u toku, predstavlja novu industrijsku revoluciju na koju svi moraju da budu spremni, jer ako se ne ukrcate u taj voz nećete biti konkurentni na globalnoj sceni, poručio je danas ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

Pod terminom digitalna transformacija se, kako je naglasio, pre svega misli na rast, odnosno na mogućnosti koje digitalni svet trenutno nudi.

„Ako pogledate moju zemlju, mi već duži period imamo rast koji predvode kompanije koje su prešle na digitalno poslovanje“, rekao je Skat na panel diskusiji „Digitalna transformacija ekonomija u regionu i e-usluge“, koja je organizovana u sklopu TeleGroup Infosec konferencije.

Digitalna transformacija, kako je naglasio, ne samo da menja način poslovanja kompanija, već doprinosi povezivanju ljudi, koji su sada u mogućnosti da razmenjuju ideje i da sklapaju poslove.

Prilagođavanje promenama

„Ne samo da transformiše poslovanje, već menja globalni okvir“, istakao je Skat, dodajući da ljudi moraju biti spremni da se prilagode promenama.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam je govorila o iskustvima njene države i nastojanjima da svoje nedostatke transformiše u prednosti.

„Ako imamo relativno malo unutrašnje tržište, hajde onda da izvozimo. Ako smo u konstantnom stanju rata, hajde da vidimo šta možemo uraditi sa industrijom vojne odbrane i korišćenjem tehnologije kako bismo se branili“, izjavila je ona.

Proces transformacije jedne ekonomije je, kako je ocenila, dug proces, za koji na prvom mestu mora postojati stabilnost, dugoročna vizija i strategija u kom smeru treba da se ide.

Informaciona bezbednost

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je poručio da je Grad Beograd prepoznao da je učešće u procesu e-Uprave i prilagođavanje novim kretanjima u društvu, uslov svih uslova za ulazak u svet digitalizacije.

„Beograd je lider i predvodnik od svih lokalnih samouprava danas u Srbiji po pitanju e-Uprave, što nije subjektivni stav, već činjenica koju dobijamo od nadležnih organa“, izjavio je Mladenović.

TeleGroup Infosec konferencija je pokrenuta sa ciljem podizanja nivoa informacione bezbednosti regiona Zapadnog Balkana, i u nastojanju da se podrže napori regionalnih IT asocijacija u skretanju pažnje državnim strukturama i široj javnosti o informacionoj bezbednosti kao najznačajnijem resursu svake države, kao i postojanju sve sofisticiranijih pretnji u sajber prostoru, koje mogu da ugroze stabilnost regionalne privrede i društva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.