Vesti iz zemlje

14.12.2023. 09:19

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

SKGO i Švedska će podržati još dve lokalne samouprave

Foto: Ilustracija

Vlada Švedske će uz saradnju Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) početkom 2024. godine podržati dve nove lokalne samouprave u oblasti rodne ravnopravnosti, unutar projekta pod nazivom „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“.

Projekat se nastavlja posle uspešno sprovedenog Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost u Bečeju, Aleksandrovcu, na Voždovcu, u Kovinu, Kanjiži i Vranju, saopštila je SKGO.

„SKGO će aktivno sarađivati sa odabranim opštinama, kako bi im pružio podršku u izradi Lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti“, pojašnjava se u saopštenju.

Inicijativa uključuje konsultacije sa građanima i građankama radi boljeg razumevanja njihovih specifičnih potreba.

„Cilj je da lokalne samouprave evaluiraju trenutno stanje u oblasti rodne ravnopravnosti, sprovedu analizu postojećih dokumenata, uključujući važeće planove, te identifikuju oblasti koje zahtevaju poboljšanja“, kažu u SKGO.

Drugi deo podrške obuhvata jačanje rodno odgovornog budžetiranja (ROB) u lokalnim samoupravama, što je obavezno u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i Zakonom o rodnoj ravnopravnosti u Srbiji.

„SKGO će, koristeći već postignute rezultate u pionirskim opštinama, podržati opširnu participaciju građanki kroz ankete, fokus grupe sa ženama u sedištima lokalnih samouprava, na selima, kao i fokus grupe sa stručnjacima. Ovaj pristup postavlja temelje za inkluzivne i održive promene u pravcu ostvarivanja rodne ravnopravnosti“.

„Ova inovativna praksa, poznata kao ROB (rodno odgovorno budžetiranje), predstavlja nezaobilazan alat koji nam omogućava da pažljivo analiziramo uticaj preraspodele budžetskih sredstava na živote žena, muškaraca, devojčica, dečaka i osoba sa invaliditetom“, izjavila je Nataša Okilj iz Saveza opština i gradova Srbije (SKGO).

Prema njenim rečima, takvo budžetiranje nam pomaže u identifikaciji ‘džepova neravnopravnosti’ – područja gde se nepravilnosti i nejednakosti najviše ispoljavaju.

Ona je dodala da su podaci SKGO pokazali značajan napredak u primeni procesa rodno odgovornog budžetiranja na lokalnom nivou, s obzirom da više od polovine lokalnih samouprava sada poštuje minimalne metodološke zahteve.

U skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, kako se objašnjava, predviđeno je postepeno uvođenje rodno odgovornog budžetiranja (ROB) u planiranje, izvršenje i izveštavanje o budžetu na svim nivoima, te se očekuje da će ovaj pristup biti u potpunosti implementiran najkasnije do 2024. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.