Vesti iz zemlje

24.04.2023. 09:35

Autor: Saopštenje

Smanjen broj nezaposlenih osoba sa invaliditetom, najviše zapošljava IT sektor

Foto: unsplash.com

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u prethodnih godinu dana evidentirano je 12.186 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, što predstavlja smanjenje od 5,5 odsto u odnosu na prethodni period. IT industrija u Srbiji jedna je od odgovornijih sektora za inkluziju, a pandemija je prouzrokovala to da sve više ljudi radi od kuće, što najviše odgovara ovoj grupi građana.

„U Srbiji ne postoji jedinstveni registar koji pruža uvid u tačan broj osoba sa invaliditetom, ali se procenjuje da ih ima oko 700.000, od kojih je radno sposobno oko 300.000, a 15.000 do 20.000 je spremno da se aktivno uključi u posao“, ističe Bojana Pavlović iz kompanije Merkle, inače i sama osoba sa invaliditetom.

Postoje različiti načini da se osobama prema tipu invaliditeta pruže nove mogućnosti za zaposlenje, obrazovanje i profesionalno usavršavanje.

Razvoj novih tehnologija, promovisanje tolerancije i obezbeđivanje inkluzivnog radnog mesta značajni su faktori koji pomažu prilagođavanju potrebama marginalizovanih grupa.

Bojana ima stopostotno oštećenje sluha, pa se sa problemima susretala tokom neformalnog obrazovanja što je uticalo na njen razvoj karijere.

"Želela sam da naučim programiranje, ali nažalost nisam mogla istovremeno da gledam u računar, pišem kod i pratim šta priča predavač."

Arhitektura poslovnog prostora prilagođena osobama sa invalidskim kolicima, titlovane konferencije i sastanci samo su neke od promena koje je potrebno napraviti kako bi se stvorilo okruženje prilagođeno za normalno funkcionisanje svih osoba u zajednici.

Takođe, pozitivna promena koju je donela pandemija virusa COVID-19 je ta što su mnoge kompanije, kojima to do sada nije bila praksa, otvorile radna mesta za rad od kuće, što je stvorilo i nove mogućnosti za osobe koje su korisnici kolica i/ili imaju otežano kretanje.

Što dalje otvara veću dostupnost radnih mesta, bez obzira na arhitektonske barijere i pristupačnosti javnog transporta.

„Nadam se da ćemo u budućnosti više pričati o temama inkluzije i diverziteta i da ćemo učestvovati u stvaranju boljeg i obzirnijeg društva. Globalne kompanije su odličan primer i od njih mnogo možemo da naučimo, njihove prakse će polako početi da se primenjuju i u tradicionalnim okruženjima kao što je Srbija“, zaključila je Bojana, Staffing & Operations Manager u kompaniji Merkle.

BDP evrozone neznatno opao, zaposlenost povećana 0,3 odsto

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.