Vesti iz zemlje

30.08.2023. 09:33

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Smanjeno zaduživanje u prerađivačkoj industriji i energetici, povećano u građevini

Ilustracija: Nova ekonomija

Krediti privredi u drugom tromesečju ove godine smanjeni su za 1,3 milijarde dinara ili za 0,1 odsto (isključujući efekat promene deviznog kursa), što je manji pad u odnosu na prvo tromesečje, ocenjeno je u Izveštaju NBS o kreditnoj aktivnosti banaka.

Pri tome, pad potraživanja po osnovu nekategorisanih kredita i kredita za likvidnost i obrtna sredstva u velikoj meri je neutralisan rastom investicionih kredita i kredita za uvoz, ocenjeno je u Izveštaju NBS.

Investicioni krediti nastavljaju međugodišnji rast, koji je u junu iznosio 3,1 odsto, dok je njihovo učešće u ukupnim kreditima privredi dostiglo 41 odsto.

Na smanjenje kredita za likvidnost i obrtna sredstva uticalo je i dospeće kredita iz garantnih šema, što je uticalo na pad kredita malim preduzećima.

Kredit velikim preduzećima takođe su u padu, dok je zaduživanje mikropreduzeća i srednjih preduzeća povećano.

Posmatrano po delatnostima, smanjeno je, pre svega, zaduživanje preduzeća iz prerađivačke industrije i energetike, dok je najviše povećano kreditiranje građevinskih firmi i preduzeća iz oblasti poslovanja nekretninama.

Kreditna aktivnost banaka prema privredi i stanovništvu nastavila je da usporava tokom drugog tromesečja.

Isključujući efekat promene deviznog kursa, međugodišnji rast ukupnih kredita nemonetarnom sektoru u junu je iznosio 0,8 odsto, pri čemu su krediti privredi smanjeni za 1,1 odsto, a krediti stanovništvu povećani za 2,7 odsto, pokazuju podaci NBS.

„Usporavanje domaće kreditne aktivnosti posledica je visoke baze iz prethodne godine, dospeća kredita iz garantnih šema, kao i viših kamatnih stopa na kredite usled restriktivnih monetarnih politika Narodne banke Srbije i Evropske centralne banke“, navodi se u Izveštaju NBS.

 

Rast cena nekretnina i kamata, manja tražnja za stambenim kreditima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.