Srbija

27.03.2023. 09:38

Generali Osiguranje

Autor: Nova ekonomija

Smanjite račune za struju i smanjenjem potrošnje „vampirske energije“

Foto: Nova ekonomija

Srbija

27.03.2023. 09:38

„Vampirska energija“ je energija koju kućni uređaji troše čak i onda kada su isključeni, koji na taj način doprinose većim računima za struju. Postoji nekoliko načina na pomoću kojih ta potrošnja može da se smanji.

Na blogu Generali Osiguranja navodi se da bi za smanjenje računa za struju moglo biti korisno da izračunate koliko „vampirske energije“ trošite.

Šta je vampirska struja?

Vampirska energija ili „vampirska struja“ je naziv za električnu energiju koju vaši uređaji vuku i kada ih ne koristite. Neki aparati kao što su frižider ili zamrzivač moraju biti uključeni 24 sata dnevno, neki pak ne moraju, ali imaju naviku da troše struju i kada ne rade.

Jedan od najčešćih uzroka potrošnje vampirske energije jeste takozvani standby režim rada ili, recimo, kada isključite televizor preko daljinskog upravljača i ekran se zacrni, a crvena lampica svetli i dalje.

Ideja za standby način rada je da uređaj može brzo da počne da radi kada vi to od njega očekujete, ali posledica te mogućnosti je da uređaj nastavlja da koristi malu količinu energije i onda kada ga vi ne koristite.

Osim u režimu standby, svaki uređaj koji ostane uključen u zidnu utičnicu ili je njegov prekidač u položaju uključeno trošiće energiju. Često vredi pravilo da što je pametniji uređaj, to troši više vampirske energije.

Na primer, uređaji i aparati koji su povezani na vašu vaj-faj mrežu i imaju indikatore koji svetle obično budu krivi za veliki deo potrošene vampirske energije.

Ko ima monopol na tržištu struje u EU?

Zašto je vampirska energija problem?

Sa obzirom na to da u celom svetu cene energije nekontrolisano rastu, eliminisanje vampirske energije može biti lak način da značajno smanjite račun za struju.

U Srbiji su računi za struju na jednom od najviših nivoa u najmanje zadnjih pola veka, a u januaru 2023. godine će struja biti obračunata po ceni koja je za 7,1% veća nego u prethodnom mesecu. Njeno dalje kretanje zavisiće o događajima u svetu i o kretanjima na svetskim tržištima energije i državnoj energetskoj politici, ali generalno se očekuje nastavak trenda rasta cena. Ipak, isključenja srećom još nisu počela, a državne mere podstičnu štednju električne energije.

A ni to nije sve: prema naučnim istraživanjima smatra se da vampirska energija učestvuje do oko 1% globalnih emisija CO2 . A s obzirom da je to energija koja nije iskorišćena ni u koju svrhu, minimiziranje vampirske energije je jednostavan način da smanjite račune a istovremeno postanete ekološki osvešćeni građani.

Struja skuplja osam odsto od januara

Šta najviše troši struju u domaćinstvu

Konzole za igranje

Standby režim na konzolama za igranje troši mnogo energije zbog toga što konzole imaju mnogo pametnih funkcija. Ako možete, svaki put kada ne koristite konzolu, prebacite je sa režima standby u režim za štednju energije.

Televizori

Pametni televizori imaju sisteme kojima je potrebno mnogo električne energije, poput vaj-faja, pa troše mnogo energije kada su u standby režimu rada. Štaviše, to što vas čekaju da ih uključite može vas koštati i nekoliko stotina dinara godišnje. Svakako isključite TV uređaj na prekidaču koji se nalazi na njemu, ako to ikako možete.

Laptop računari

Laptop računari mogu biti veliki potrošač vampirske energije zato što je troše čim su uključeni, pa čak i kad su im baterije potpuno napunjene. Zato isključite punjač kada laptop ne koristite.

Kuhinjski aparati

Mikrotalasne pećnice, kafe-aparati i ostali mali kućni uređaji ne troše mnogo energije sami za sebe, ali zajedno se to može nakupiti. Izvucite njihove utikače iz utičnica kad ih ne koristite.

Uvoz struje i gasa koštao skoro 3,2 milijarde evra u 2022.

Pet načina za sprečavanje vampirske energije

1. Isključite uređaje, a njihove kablove za napajanje izvlačite iz utičnice

Verovatno je najlakši način za sprečavanje curenja energije to da uređaj isključite iz električne mreže. To ne bi trebalo da utiče na postavke uređaja.

2. Koristite režim za uštedu energije

Ako ne možete da isključite svoje uređaje iz struje, stavite ih u režim za uštedu energije. Za Xbox igračku konzolu to znači da će biti potrebno 45 sekundi da se pokrene umesto da se odmah probudi.

3. Zamenite stare uređaje novijim modelima

Stari uređaji često troše mnogo više energije od novijih modela, pa razmislite o tome da zamenite svoje najstarije gedžete novijim, energetski efikasnijim. Neki regioni, uključujući Veliku Britaniju, SAD i zemlje članice EU, imaju etikete za energetski efikasne uređaje na uređajima koje vam olakšavaju da razumete koji uređaji troše najviše i najmanje energije.

4. Investirajte u pametne utikače

Nije uvek praktično isključiti sve uređaje iz struje, posebno ako ih koristite preko dana. U tom slučaju rešenje su pametni utikači koji se uključuju u obične zidne utičnice i povezuju na kućni bežični internet. Kontrolišu se daljinski preko aplikacije na vašem pametnom telefonu, što znači da se svaki uređaj priključen na pametni utikač može lako uključiti i isključiti preko pametnog telefona, što ga čini mnogo bržim i lakšim za automatizaciju i kontrolu više malih uređaja u vašem domu.

5. Koristite trake za napajanje

Umesto da isključujete i isključujete svaki uređaj u kući jedan po jedan, trake za napajanje vam omogućavaju da uključite više uređaja u jednu utičnicu. Zahvaljujući tome, možete bez problema isključiti nekoliko uređaja odjednom kada nisu u upotrebi.

Kako je ranije prenela Nova ekonomija, Srbija je Međunarodnom monetarnoim fondu obećala poskupljenje struje i gasa u iznosu od po 30 odsto.

Srbija MMF-u obećala poskupljenje gasa i struje od 30 odsto?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.