Vesti iz zemlje

28.10.2021. 17:13

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Spensu subvencije za plate i struju, a preduzeće ulaže u bazene i klizalište

Novosadskom Javnom preduzeću "Sportski i poslovni centar Vojvodina", poznatijem kao Spensu, dodeljeno je 94 miliona dinara subvencija kako bi pokrili tekuće troškove jer su im prihodi značajno opali u toku pandemije, navodi se u reše...

Foto: Wikimedia - Mister No

Novosadskom Javnom preduzeću „Sportski i poslovni centar Vojvodina“, poznatijem kao Spensu, dodeljeno je 94 miliona dinara subvencija kako bi pokrili tekuće troškove jer su im prihodi značajno opali u toku pandemije, navodi se u rešenju o dodeli državne pomoći.

Istovremeno, Spens sprovodi javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije rekonstrukcije i nadogradnje kojom bi se izgradili dodatni bazeni, klizališta, parking mesta i preuredio celokupni prostor. Samo za izradu dokumentacije ovo javno preduzeće planira da plati 100 miliona dinara, odnosno 6 miliona više nego što je dobio kako bi namirio osnovne troškove.

Novosadska kovid bolnica: Cena izgradnje stalno rasla, posao dobijali odabrani

Državna pomoć je namenjena pokrivanju operativnih troškova poslovanja, izmirenju obaveza za zarade i ostale naknade prema zaposlenima, plaćanju računa za struju, kao i za grejanje gde će se Spensu dodeliti bespovratna sredstva koja će pokriti 97 odsto troškova.

Grad Novi Sad je ovaj novac odvojio u skladu sa Programom ekonomskog oporavska Spensa.

JP „Sportski i poslovni centar Vojvodina“ je, zbog toga što je struktno poštovao protivepidemijske mere, značajno smanjio planirane prihode, piše u rešenju. Manji prihodi su bili kako po osnovu izdavanja poslovnog i sportskog prostora, tako i po osnovu ugovorenih kulturnih i sportskih dešavanja u toku 2021. godine.

Novosadsko javno preduzeće je Komisiji za kontrolu državne pomoći podnelo Izveštaj o smanjenim prihodima u 2021. godini u kome je procenilo da će im prihodu u ovoj godini biti manji za 72,8 miliona dinara, a rashodi manji za 2 miliona dinara. 

Prodaje se firma ZGOP, koja gradi železnicu do Mađarske

Javno preduzeće procenjuje da je, dodatno, Služba za sport u mesecima trajanja epidemije imala ugovorene, a ne realizovane termine za sportska dešavanja u iznosu od 7,5 miliona dinara. Do kraja 2021. godine projekcija smanjenih prihoda po osnovu otkazanih termina iznosi 10,1 million, što je ukupno 17,6 miliona dinara. Procena je da će Služba kulture i marketinga do kraja godine imati štetu od skoro 9 miliona dinara zbog ugovorenih termina za koncerte i kulturna dešavanja koji su otkazani.

Zbog toga su procene da će pandemija iz kase ovog janvog preduzeća izvući više od 96,6 miliona dinara.

Bazeni, klizališta, garaže

Ipak, i pored toga, Spens planira ulaganja u rekonstrukciju i modernizaciju sportskog i poslovnog centra, pokazuje javna nabavka koja je objavljena istog dana kada i rešenje o dodeli državne pomoći. 

Na tenderu se traži firma koja bi izradila tehničku i investicionu dokumentaciju, a procenjena vrednost nabavke je 100 miliona dinara bez obračunatog PDV-a.

Projektom je planirana izgradnja garaže sa 980 parking mesta, umesto postojeće koja je kapaciteta za 170 vozila.

Subvencije samo jedan od faktora kad investitori odlučuju o Srbiji

Ukupan kapacitet nove velike sale sa teleskopskim tribinama treba da bude najmanje 8.000 mesta, a male dvorane 2.000 mesta.

Planira se i povećanje komercijalnih prostora za izdavanje sa inicijalno projektovanih 7.000 kvadrata na oko 17.000. Time se obezbedilo i prihodovanje Javnog preduzeća, piše o projektnom zadatku.

Projektnim zadatakom je predviđeno da se postojeći originalno koncipirani i izgrađeni sportski sadržaji zadrže. Teretane, fitnes centri i slični sportski sadržaji koji se odnose na programe zdravog života bi trebalo da se zadrž, ali da se razmotri njihova nova pozicija u okviru centra.

Spens bi trebalo da dobije i otvoreni bazen za obuku neplivača, kao i bazen za skokove.

Uz postojeću Ledenu dvoranu planirana je i izgradnja otvorenog klizališta. Na ovom prostoru se trenutno nalazi golf klub i fudbalski teren sa veštačkom travom, što u budućnosti može biti program za upotrebu prostora u letnjoj sezoni.

U Koceljevi rade 20 meseci za jedan koncert Zorice Brunclik

Spens je jedini objekat u državi koji objedinjuje prostorne mogućnosti za održavanje profesionalnih i rekreativnih treninga i sportskih manifestacija najrazličitijih rangova iz različitih sportova, piše u projektnoj dokumentaciji.

Projektni zadatak je definisan Stategijom razvoja objekta Spensa koju je izradio Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Ovaj dokument je usvojila Radna grupa koju je početkom juna imenovao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Sva projektna rešenja moraju da budu u skladu sa ovim dokumentom, navodi se u specifikaciji.

Nakon višegodišnjih insinuacija na temu sudbine ovog objekta, kojem je, tokom peiroda ekspolacije od gotovo 40 godina, umanjena efikasna upotrebna vrednost, strategijom je predviđena njegova potpuna revitalizacija, uz isticanje svih vidljivih i skrivenih potencijala objekta, piše.

Kako se navodi, cilj je da se Spens pozicionira kao primarni i sveobuhvatni visokofunkcionalni sportsko-rekreativni centar u narednih 30-40 godina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.