Srbija

07.01.2019. 13:32

Agrosmart

Autor: Vašington post

Spojio lešnike i med i napravio odličan posao

Srbija

07.01.2019. 13:32

Arpad Roža iz Sente u ataru obližnjeg sela Tornjoš pre deset godina zasnovao je zasad lešnika na četiri katastarska jutra, posle je plantažu proširio na još dva.
Lešnike sada uzgaja na šest jutara, koliki posed je porodica imala u svom vlasništvu, piše portal Agrosmart.
Arpad priča da je sa ocem razmišljao čime da počne da se bavi, jer priznaje da nije voleo da uči, pa su se opredelili za zasad lešnika uvereni da će to vredeti kada dospe na rod. 
Kada su lešnici počeli da rađaju, Arpad je otišao korak dalje, upustio se u preradu, pa sada kupcima nudi prirodni namaz od lešnika i meda. 
„Zasadili smo italijanske sorte lešnika i tek od pretprošle godine sam imao značajan rod, jer sam imao oko tonu očišćenog jezgra, ali moram reći da još sva stabla nisu dospela na pun rod. Potrebno je bar sedam-osam godina da zasad lešnika daje značajniji prinos“, kaže Arpad Roža, koji se opredelio za žbunastu formu zasada lešnika.

Dobra ideja i trud garantuju uspeh 
Proizvođač lešnika iz Sente se opredelio da rod ne prodaje na veliko, jer je cena prilično niska i iznosi oko pet evra za kilogram očišćenih lešnika, pa prodaje na malo na senćanskoj pijaci za 1.100 dinara i ima sopstvenu proizvodnju prirodnog krema od lešnika i meda. 
Uz dodatni trud, Roža na taj način uspeva da ostvari veću zaradu. 
„Tehnologija koju primenjujem u proizvodnji prirodnog krema od lešnika sa medom daje odličan kvalitet krema. Lešnike prvo pržim i zatim meljem pa mešam sa medom, pa kao gotov proizvod više vredi, pogotovo što su potrošači lepo prihvatili poslasticu koju proizvodim. Sastojci prirodnog krema koji proizvodim su samo lešnici i med“, ističe Roža, koji usput uz svoje proizvode na pijaci još neke artikle. 
Tako uz lešnike Roža na pijaci i najznačajnijim etno-manifestacijama u Senti i okolini pored lešnika prodaje i krem.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.