Vesti iz zemlje

12.05.2022. 15:05

Beoinfo

Autor: Nova ekonomija

Spomenik Crnjanskom izradiće firma iz Vrčina

Foto: Screenshot/Beoinfo

Izglčeg budućeg spomenika

Grad Beograd je za spomenik Milošu Crnjanskom namenio osam miliona dinara, a njegovo livenje planira da poveri firmi Primus BMJ iz Vrčina. 

Kako je ranije preneo Beoinfo, spomenik će biti podignut u aleji parka Tašmajdan.

Odbor za podizanje spomenika Milošu Crnjanskom je doneo odluku da se koristi postojeće vajarsko delo autora  vajara Miloša Komada.

Sekretarijat za kulturu nabavku spomenika Crnjanskom sprovodi u pregovaračkom postupka bez objavljivanja javnog poziva.

Skupština Grada Beograda je Odluku o podizanju spomenika Milošu Crnjanskom donela u julu 2020. godine, a istom odlukom je tada obrazovan Odbor za podizanje spomenika Milošu Crnjanskom.

Miloš Crnjanski je jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka. Bio je pesnik, pripovedač, romansijer, publicista, bavio se likovnom kritikom, radio je u diplomatiji i novinarstvu. Podizanjem spomenika Milošu Crnjanskom neguje se kultura sećanja na znamenite ličnosti našeg vremena i sredine.

Sekretarijat dalje objašnjava da je ugovorom o ekskluzivnom pravu livenja umetničkih skulptura (koji je zaključen 11. januara 2022.) predviđeno da autor Miloš Komad „isključivo pravo na poslovima livenja skulptura poveri Privrednom društvu za trgovinu na veliko Primus BMJ“.

Pravo na livenje ovoj firmi je autor je poverio po osnovu „umetničkog razloga zbog specifičnosti svog umetničkog izražavanja i zaštite svojih autorskih prava, a na osnovu iskustava koje autor ima prilikom livenja svojih skulptura“, navodi se obaveštenju Sekretarijata za kulturu.

Spomenik se podiže sredstvima Grada Beograda, a o sprovođenju će se starati Sekretarijat za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Urbanistički zavod Beograda i JКP „Zelenilo – Beograd“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.