Vesti iz zemlje

13.11.2019. 13:41

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sporan tender za novogodišnju rasvetu u Zrenjaninu

Grad Zrenjanin dodelio je ugovor za nabavku novogodišnje rasvete preduzeću Elektrodekor za 4,8 miliona dinara, ali jedan potencijalni ponuđač optužio je grad za diskriminaciju na tenderu.

U konkursnoj dokumentaciji se do detalja navode specifikacije dobara koja se nabavljaju, a iz drugih dokumenata se vidi da je gradska komisija tokom postupka odbila da uvaži prigovore koje je primala.

Tehnicke%20karakteristike%20rasveta%20Zrenjanin

Kako se vidi iz odgovora gradske komisije za javnu nabavku novogodišnje rasvete, jedan neimenovani potencijalni ponuđač optužio je grad da postupa suprotno Zakonu o javnim nabavkama, koji obavezuje naručioca da omogući što veću konkurenciju.

„Suprotno tome, vaš konkurs je urađen na osnovu kataloga proizvoda MK illumination koji je isključivi nosilac prava industrijskog dizajna i patenata koji su sastavni delovi konkursa, a to znači da su ponuđači koji bi nudili adekvatnu opremu nekog drugog proizvođača unapred diskvalifikovani, što predstavlja jasnu diskriminaciju“, navodi se u mejlu koji je upućen komisiji 4. oktobra.

Ovaj potencijalni ponuđač takođe je ocenio diskriminatorskim to što se u dokumentaciji traže određeni materijali, poput organiskih materijala ili aluminijuma, iako oni nisu jedini koji mogu biti upotrebljeni za izradu novogodišnje dekoracije.

Komisija je u odgovoru 7. oktobra negirala da favorizuje bilo kog ponuđača ili proizvođača, i navela da se naručilac „opredelio za dobra koja može da ponudi veći broj ponuđača na našem tržištu“.

Međutim, posao je dobila kompanija Elektrodekor koja je zastupnik MK Illumination za Srbiju.

U ranijem pitanju od 24. septembra neimenovani potencijalni ponuđač tražio je da se stepen zaštite smanji sa IP 67 na IP 44, jer je to „sasvim zadovoljavajuci stepen zaštite za uličnu rasvetu“.

Ali naručilac je odbio da izmeni traženi stepen zaštite jer „želi da obezbedi maksimalnu bezbednost građana„. 

Elektrodekor na svom sajtu navodi da je MK Illumination prva na tršištu uvela sistem IP 67 zaštite proizvoda, zbog čega se „bitno razlikujemo od sličnih proizvoda na tržištu„.

U dopisu od 4. oktobra potencijalni ponuđač je najavio da će, ukoliko naručilac ne izmeni „nepravilnosti“ u konkursnoj dokumentaciji, poslati zahtev za zaštitu nadležnoj državnoj Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. 

Grad Zrenjanin postpisao je ugovor sa preduzećem Elektrodekor 21. oktobra, vidi se iz Obaveštenja o zaključenom ugovoru.

PROČITAJTE JOŠ:

Državna agencija plaća privatnoj ordinaciji pregled zaposlenih

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.