Vesti iz zemlje

26.11.2021. 16:25

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sportskim organizacijama 1,2 milijarde od države

Vlada Srbije opredelila je 1,2 milijarde dinara bespovratne pomoći sportskim organizacijama. Vlada je donela Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije izazva...

Pixabay

Vlada Srbije opredelila je 1,2 milijarde dinara bespovratne pomoći sportskim organizacijama.

Vlada je donela Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije izazvane koronavirusom.

Pravo na finansijsku podršku, kako se navodi, ima sportska organizacija koja obavlja sportske aktivnosti ili delatnosti u olimpijskim i paraolimpijskim granama sporta koje imaju dugogodišnju sportsku tradiciju u Srbiji, okupljaju veliki broj sportista svih uzrasnih kategorija i imaju značajne sportske rezultate na velikim međunarodnim sportskim takmičenjima (košarka, odbojka, rukomet, vaterpolo, rvanje, tekvondo, veslanje, kajak, atletika, streljaštvo, plivanje, tenis, stoni tenis, boks i džudo).

  1. Za finansiranje četiri kolektivna sporta opredeljena su sredstva u iznosu od 960 miliona dinara.
  2. Za finansiranje 11 individualnih sportova opredeljena su sredstva u iznosu od ukupno 220 miliona dinara.
  3. Za finansiranje paraolimpijskog sporta opredeljena su sredstva u iznosu od ukupno 20 miliona dinara. 

Sredstva se, kako piše u uredbi, mogu koristiti za zarade, honorare i stipendije licenciranih sportista u nadležnom nacionalnom sportskom savezu, zarade i honorare sportskih stručnjaka koji imaju izdatu dozvolu za rad od strane nadležnog nacionalnog sportskog saveza, za iznajmljivanje i zakup objekata, za obavljanje trenažnog i takmičarskog procesa. 

Mogu  da se koriste i za troškove učešća u međunarodnim takmičenjima, za troškove prevoza i transporta, kao i za troškove nabavke opreme i rekvizita.

U Uredbi su propisani i uslovi za finansijsku podršku po ovom programu, pa se navodi da je neophodno da sportska organizacija bude registrovana u skladu sa Zakonom o sportu, da ima članstvo u nadležnom nacionalnom sportskom savezu, da učestvuje u jednom od dva najviša ranga nacionalnih sportskih takmičenja.

Uslov je, između ostalog, i da nije u postupku likvidacije, stečaja ili pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti. 

Pravo na finansijsku podršku se ostvaruje se na osnovu zahteva nadležnog nacionalnog sportskog saveza koji zahtev za realizaciju programa podnosi Ministarstvu omladine i sporta. 

Ministarstvo će najkasnije do 17. decembra doneti odluku o dodeli sredstava i zaključiti ugovor sa nadležnim nacionalnim sportskim savezima, navodi se u Uredbi. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.