Vesti iz zemlje

24.12.2021. 13:04

RERI

Autor: Nova Ekonomija

Sprečena izgradnja još dve MHE u Arilju

Opština Arilje usvojila je primedbe koje su upućene zbog planova kojima je predviđeno da se na njenoj teritoriji grade nove mini hidroelektrane (MHE), saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). ...

Foto: Wikipedia/Z.Cvetković, Reka Moravica

Opština Arilje usvojila je primedbe koje su upućene zbog planova kojima je predviđeno da se na njenoj teritoriji grade nove mini hidroelektrane (MHE), saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). Opštinska Komisija za planove zaustavila je izgradnju tih objekata, iako se sa RERI-jevim sugestijama nije složio obrađivač planova za izgradnju MHE na teritoriji te opštine.

Reka Moravica koja se nalazi na teritoriji Arilja pre nekoliko godina zainteresovala je nekoliko investitora koji su pokrenuli inicijative za preispitivanje lokacija za izgradnju novih MHE. Mogućnost izgradnje postrojenja kapaciteta preko 100kW na lokacijama koje nisu definisane Prostornim planom predviđena je isključivo izradom plana detaljne regulacije (PDR).

Avgusta 2017. godine, na inicijativu investitora doneta odluka o izradi PDR-a za MHE Gradina (investitor Moravica Energy), a juna 2018, kao i odluka o izradi PDR-a za MHE Mirosaljci (investitor Energy Line D&M). Obe MHE su na reci Moravici.

Sa oba PDR-a javnost je mogla da se upozna u martu 2019. godine. Međutim na predlog njhovih konačnih verzija javnost je mogla da reaguje tek između 9. avgusta i 10. septembra 2021. godine kada su ponovo izloženi na javni uvid, dodaje se u saopštenju.

Na reci Moravici kod Arilja je kako se objašnjava završena je izgradnja MHE Brusnik za koju investitor, Brusnik Energy, trenutno pribavlja upotrebnu dozvolu. On je u martu ove godine prijavio završetak izgradnje tog objekta.

Ko brani reke od MHE (VIDEO)
Vlada Srbije zbog MHE predložila izmene Zakona o zaštiti prirode
Vlasotince: Čemu zabrana MHE, kada se planira njihova izgradnja?

Obrađivaču planova kojima su definisane lokacije za MHE u Arilju je kako se dodaje naloženo da postupi u skladu sa primedbama RERI-ja koje se odnose na: neadekvatni planski osnov, neusklađenost grafičkih priloga sa tekstom, nezakonitosti u vezi sa svrhom izdavanja uslova imaoca javnih ovlašćenja, nepotpunost izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i iznošenje zaključaka na nepravilno utvrđenim činjenicma.

Nakon usvajanja RERI-jevih primedbi, obustavljeno je usvajanje planova za MHE, a nosiocu izrade plana naložena izrada novih nacrta koji će morati da ponovo prođu kroz postupak stručne kontrole.

„Pošto planski akti nisu upućeni u dalju proceduru usvajanja trenutno je otklonjen preduslov za izgradnju MHE na reci Moravici, iako će u narednih 60 dana nosilac izrade plana moći da iskoristi svoje zakonsko pravo da nadležnom organu dostavi nove nacrte koji će ponovo podlegati stručnoj kontroli“, dodaje se u saopštenju.

U Prostornom planu Opštine Arilje, kako se podseća, određene su lokacije za izgradnju 15 mini hidroelektrana (MHE), od kojih je samo jedna na reci Moravici.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.