Ramuš Haradinaj @haradinajramush

Ramuš Haradinaj

Spremni smo da ukinemo takse uz jedan uslov

Ramuš Haradinaj @haradinajramush
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je vlada Kosova spremna da privremeno ukine taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Međutim, Haradinaj je kazao da su spremni to da urade uz međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova. 

On je na Fejsbuku napisao da će takse i dalje biti na snazi "dokle god imamo sugestije za neuspešne sastanke, bez cilja i jasno utvrđenih rokova, bez usaglašenih ugovora, bez međunarodnih garancija da će se potpisati konačni sporazum koji za rezultat ima priznanje". 

"Duboko sam ubeđen u mogućnost postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom koji će za rezultat imati priznanje. Mi intenzivno radimo na konačnom ugovoru, konačnom sporazumu, za šta smo predali 'veliku knjigu' o poglavljima i nacrt sporazuma", kazao je Haradinaj. 

Kosovski premijer piše da su sve to radili sa ciljem da bi, kad sednu sa predstavnicima Srbije, imali održiv materijal, sa činjenicama i argumentima. 

"Uspostavljanje takse na proizvode iz Srbije nema za cilj ometanje i prolongiranje postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazum sa Srbijom koji za rezultat ima priznanje. Naprotiv, vlada Kosova je spremna da privremeno ukine taksu samo posle medjunarodnih garancija da će se sesti i potpisati konačni sporazum koji će rezultirati obostranim priznanjem", napisao je Haradinaj na Fejsbuku. 

Prema njegovim rečima, garancija znači da postoji usaglašeni ugovor u principu i da se očekuje samo potpisivanje tog sporazuma, koji će rezultirati priznanjem.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara