Od poskupljenja svinjskog mesa, vitrine sa mesom u marketima i prodavnicama u Jagodini su pune mesa po ceo dan, a mesari, prodavci gotovo da nemaju posla.
Prodaja svinjskog mesa, od poskupljenja je pala za 50 do 60 odsto, rekli su Tanjugu prodavci po marketima, koji ne veruju da je reč o bojkotu kupaca, već jednostavno o tome da je ljudima to skupo.
Cene se, inače, razlikuju, pa tako u marketu DIS kilogram plećke košta 489,99, buta 499,99, svinjskog vrata sa kostima 468 dinara.
U prodavnicama IDEA plećka je 520, but 530, vrat i krmenadle 489 dinara, dok je Maksi marketu plećke 519, but 529 a vrat 485 dinara kilogram.
Na stočnoj pijaci u Jagodini, najvećoj u Pomoravlju i ovom delu Srbije, cena tovljenika „žive mere“ u sredu je bila 150 dinara, prasića 170 do 180 dinara, a poljoprivrednici kažu da je to cena koja je bila i pre poskupljenja svinjskog mesa.
S druge strane, u prodavnicama bele tehnike u Jagodini prodavci kažu da je porasla potražnja za zamrzivačima, „nije nešto velika ali je porasla i mnogo više ljudi sada dolazi i raspituje se o cenama zamrzivača“.
„Ljudi vide računicu, jer na farmi ili kod malih poljoprivrednika mogu da kupe gotovu zaklanu, očišćenu i isečenu svinju za oko 200 dinara po kilogramu i da je stave u zamrzivač, a to je ušteda, od najmanje 300 dinara po kilogramu“, objašnjavaju prodavci.