Srbija blizu evropskog proseka po broju "kreativaca"

Foto: Pixabay

U Srbiji ima preko 23 hiljade zaposlenih u kreativnim industrijama, što je neznatno ispod proseka Evropske unije, ali je bolji rezultat od Grčke i Italije, koje važe za kolevke kulture i civilizacije, pokazuju podaci Eurostata. Kako navodi portal Makroekonomija, zaposlenima u državnim ustanovama kulture od danas je zagarantovano 100 odsto plate u slučaju da odsustvuju sa posla zbog COVID-19.

Prema proceni Eurostata u Srbiji je 23.600 zaposlenih u kreativnim delatnostima, gde se ubrajaju umetnici, novinari, autori i lingvisti i to je za 6,1 manje nego 2014. godine.

To znači da Srbija ima 3,4 "kreativaca" na 1.000 stanovnika i 8,5 na 1.000 zaposlenih.

U Evropskoj uniji broj zaposlenih je u tim delatnostima povećan za 16 odsto u prethodnih osam godina, a od umetnosti, novinarstva i lingvistike živi ukupno 1,7 miliona zaposlenih, odnosno 235 hiljada ljudi više nego 2011. godine.

Evropska unija ima 3,8 "kreativaca" na 1.000 stanovnika, odnosno njih 8,7 umetnika na 1.000 zaposlenih, pa je udeo umetnika izuzetno mali, .

KAKO JE KORONA "UKRALA" KULTURU U SRBIJI

STATISTIKA NE ODRAŽAVA REALNOST

U malim zemljama, prema broju stanovnika, odstupanja u godišnjim podacima mogu da budu ogromna i ne moraju da budu odraz realnih kretanja.

U Crnoj Gori je na primer, smanjen broj zaposlenih u ovim delatnostima sa 2.400 u 2018. na 1.800 u 2019. godini, kada su evroatlantske integracije dobile na intenzitetu.

Sa druge strane ne treba smetnuti sa uma činjenicu da se među "kreativnim radnicima" u Srbiji, u istoj grupi zajedno mogu da nađu filmski režiser i tabloidni novinar, što ukazuje na činjenicu da je njihv broj možda prebukiran. 

MINISTARSTVO POTPISALO KOLEKTIVNI UGOVOR

Mistarstvo kulture saopštilo je da je potpisalo "Poseban kolektivni ugovor za ustanove kulture, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave sa predstavnicima tri sindikata u oblasti kulture".

Kako se navodi tom "izuzetno važnom" dopunom kolektivnog ugovora, zaposleni će imati pravo na naknadu plate u slučaju da je oboleo od zaraze virusom Kovid 19 ili je izostao zbog mera izolacije ili samoizolacije prouzrokovane tom bolešću .

Naknada će biti visini od 100% prosečne plate koju je zaposleni primio u poselednjih 12 meseci i ukoliko je uzrok sprečenosti za rad nastala zbog potvrđene zaraze virusom Kovid 19.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara