Srbija

26.10.2018. 09:44

Tanjug

Autor: Miladin Kovačević, ekonomista

Srbija će u narednoj deceniji imati prosečan rast BDP-a od 4,7 odsto

Miladin Kovačević, ekonomista

Srbija

26.10.2018. 09:44

Srbiju u narednoj deceniji, očekuje proinvesticioni scenario razvoja sa prosečnom stopom rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,7 odsto.

To su projekcije ekonomiste Miladina Kovačevića i tima stručnjaka na temelju dosadašnjih i aktuelnih trendova i makroekonomskih parametara .

„Kod postavljanja mogućih scenarija, a oni se uvek kreću u jednoj lepezi između optimističkih i pesimističkih ili između nekih konzervativnih i razvojnih, moramo oceniti šta sadašnji trendovi i šta sadašnja sitiuacija ili neposredna prošlost nosi sa visokom verovatnoćom. U našem slučaju, u ovom trenutku je reč o proinvesticionom scenariju. Prosto uspostavljeni su trendovi koji vuku u tom pravcu“, kaže Kovačević u razgovoru za Tanjug. 

U Srbiji su, kako predočava, i u ovoj i u prošloj godini stope investicija znatno jače od stope rasta BDP-a, a stopa rasta BDP-a jača od stope rasta potrošnje, što će se, smatra, sasvim izvesno nastaviti.  

„Sa visokom izvesnošću ove godine prognoziramo da će stopa rasta BDP-a nadmašiti 4,0 odsto, ili 4,1 odsto. Sledeće godine će to, možda zbog jake ove godine, biti nešto niže, kao što je to uostalom projektovao i MMF, pa će se onda vratiti na 4,0 odsto i vrlo brzo dostići nivo od 5,0 odsto koji će se zadržati, ako ne bude nekih spoljnih šokova ili barijera, do 2030. godine“, navodi Kovačević.  

Konzistentno sa takvim privrednim rastom, prosečna stopa rasta potrošnje bi, kaže, dostizala oko 3,9 procenata u celom periodu, a rast bruto fiksnih investicija bi bio oko 8,5 odsto. 

„U ovoj godini već znamo da će rast ukupnih investicija biti između osam i devet posto, možda čak i više od 9,0 procenata.Takođe, u ovoj godini su ukupne strane direktne investicije, kao komponenta ukupnih investicija, u periodu januar-avgust dostigle oko 1,8 milijardi evra, a do kraja godine će verovatno prekoračiti 2,5 milijardi, možda i 2,6 milijardi evra“, dodaje sagovornik Tanjuga. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.