Srbija

04.08.2023. 15:30

Saopštenje

Autor: Katarina Pantelić

Srbija dobila bespovratnu pomoć za rekonstrukciju hidroelektrane Bistrica

hidroelektrana Foto: Flickr - Global Water Partnership

Ilustracija

Srbija

04.08.2023. 15:30

Srbiji je odobreno 8,4 miliona evra bespovratne pomoći za rekonstrukciju hidroelektrane (HE) „Bistrica“ i izradu Studije izvodljivosti sa Procenom uticaja na životnu sredinu za projekat Centralnobalkanskog koridora.

Ovaj novac je odobrila Evropska komisija posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a skoro trećina ukupno odobrenih sredstava namenjena je za projekte u oblasti energetike.

Za projekat rekonstrukcije HE „Bistrica” odobreno je 7,7 miliona evra investicionog granta, što pokriva oko jedne petine procenjene vrednosti investicije, koja iznosi 36,1 milion evra.

Kako je navelo Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije u saopštenju, realizacija ovih projekata će doprineti povećanju proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, kao i prenosnih kapaciteta povezivanjem Srbije sa istočnim i zapadnim susedima.

Time će, kako je navedeno, Srbija postati značajno energetsko čvorište evropskog elektroenergetskog sistema.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je da će se zamenom opreme na HE „Bistrica”, koja je izgrađena pre više od 60 godina, produžiti njen životni vek, „što će doprineti sigurnosti snabdevanja, povećanju udela proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, kao i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte“.

Prema njenim rečima, za ovaj projekat urađena je projektno-tehnička i prostorna dokumentacija i pribavljene su dozvole za izgradnju, a početak radova planiran je za drugu polovinu naredne godine.

Za izradu Studije izvodljivosti za projekat Centralnobalkanskog koridora sa procenom uticaja na životnu sredinu, koji podrazumeva izgradnju novog dalekovoda koji bi povezao centralnu Srbiju sa regionom Kostolca, a u drugoj fazi povezivanje Srbije i Bugarske novim 400 kilovolta dalekovodom i izgradnju novih dalekovoda koji bi povezali istočnu i zapadnu Srbiju, opredeljeno je 724.482 evra, a korisnik sredstava je Elektromreža Srbije.

Centralnobalkanski koridor, čija je procenjena investiciona vrednost oko 195 miliona evra, uključen je u Panevropski plan razvoja prenosnog sistema 2022. Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSO-E).

Sredstva za rehabilitaciju HE „Bistrica” dodeljena su u okviru osmog poziva za investicione grantove Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), dok su za izradu Studije izvodljivosti sa procenom uticaja na životnu sredinu za projekat Centralnobalkanskog koridora sredstva opredeljena iz 29. poziva za tehničku pomoć Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Evropska komisija pokrenula je, početkom jula ove godine, dodatni investicioni paket od 2,1 milijardu evra za Zapadni Balkan.

U okviru 14 novih projekata nalazi se i rehabilitacija hidroelektrana u Srbiji i Bosni i Hercegovini radi smanjenja emisije gasova staklene bašte i povećanja energetske efikasnosti u Severnoj Makedoniji.

Ostali projekti uključuju jačanje prenosne mreže Severne Makedonije ili postavljanje zelenog transporta u Tirani.

EU opredeljuje još 2,1 milijardu evra za Zapadni Balkan

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.