Vesti iz zemlje

19.01.2024. 10:04

BalkanInsight.com

Autor: Nova ekonomija

Srbija i Kina osnovale novu asocijaciju za trgovinu i turizam

Srpska i kineska zastava Ilustracija: Paola Felix Meza

Srbija i Kina osnovale su Asocijaciju za promociju privrede, trgovine, kulture i turizma, a udruženje je formirano u skladu sa kineskom inicijativom „Pojas i put“, piše Balkan Insight.

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković na svečanom otvaranju kazala je da su dve države u proteklih deset godina realizovale više od 50 aktivnosti u okviru Inicijative „Pojas i put“, uglavnom u okviru festivala, sajmova i tribina.

„Na osnovu ovih uspešnih događaja nastavljamo da jačamo osnovu naše saradnje. Usvojili smo srednjoročni akcioni plan za implementaciju inicijative ‘Pojas i put’, u oblasti zaštite kulturnog nasleđa potpisali smo Sporazum o sprečavanju krađa, tajnih iskopavanja i nelegalnog uvoza i izvoza kulturnih dobara. Planiramo da razvijamo saradnju sa kineskim pokrajinama, polazeći od njihovih najprepoznatljivijih kulturnih kapaciteta“, dodala je Gojković.

Deo Inicijative „Pojas i put“ podrazumeva i jačanje saradnje sa Kineskim kulturnim centrom u Beogradu.

Gojković je rekla da je Ministarstvo kulture usvojilo program sa 20 projekata za Srpski centar u Pekingu.

Srbija i Kina potpisale su sporazum o slobodnoj trgovini na trećem Forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ u Pekingu u oktobru 2023.

Istovremeno, Srbija i Kina su potpisale su: akcioni plan za sprovođenje inicijative do 2025. godine, Memorandum o saradnji u oblasti ekonomskog razvoja.

Isto tako i sporazum o imenovanju Banke Kine kao klirinške banke za razmenu juana, tri komercijalna ugovora sa kineskim kompanijama o transportnoj infrastrukturi, sporazum o usaglašavanju izvoza jabuke iz Srbije i komercijalni ugovor o trećoj fazi modernizacije fiksne mreže u Srbiji.

Kineska inicijativa „Pojas i put“ imala je veliki uticaj na Balkanu. Prema analizi BIRN-a iz 2021. godine u Srbiji je u različitim fazama završetka najmanje 61 projekat koji su tokom decenije sprovodili ili su sprovodili kineski izvođači ili u saradnji sa njima, u vrednosti od najmanje 18,7 milijardi evra.

Prema proceni BIRN-a, krajem 2021. godine 135 projekata vrednih najmanje 32 milijarde evra na Balkanu na neki način je bilo povezano sa Kinom.

Metro i nacionalni stadion biće osigurani kod kineske osiguravajuće kuće

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.