FOTO: Pixabay

Srbija i PowerChina dogovaraju projektovanje metroa u Beogradu

FOTO: Pixabay

Srbija je sa kineskom kompanijom PowerChina usaglasila Memorandum o razumevanju za projektovanje beogradskog metroa.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je juče da izrada idejnog projekta treba da počne „uskoro".

Ona je u četvrtak održala sastanak sa delegacijom kompanije PowerChina koju je predvodio potpredsednik te firme Ren Lindži.

Za izgradnju metroa u Beogradu zainteresovana je i francuska kompanija Alstom, koja se pominjala kao partner za izgradnju metroa još pre promene vlasti u glavnom gradu, dok se u poslednje vreme kao mogući izbor javlja PowerChina.

Srpska, francuska i kineska strana vodile su pregovore o izgradnji metroa, ali detalji o ovim razgovorima su nepoznati javnosti.

Vlada Srbije planira da se naredne godine zaduži 580 miliona evra kako bi započela  prvu fazu izgradnje beogradskog metroa, što je objavljeno u predlogu zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu.

Od tog iznosa, 80 miliona ćemo se zadužiti kod Republike Francuske, dok za  ostalih 500 miliona evra nije poznato ko će biti kreditor budući da se u budžetu ovaj iznos nalazi u klasifikaciji „projektni zajmovi kod stranih investicionih korporacija, fondova i banaka".  

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u sredu, 6. novembra, da će izgradnja metroa početi krajem sledeće godine, i da će se graditi dve linije metroa ukupne dužine 42 kilometra.

Prva linija od Železnika do Mirjeva biće duža od 21 kilometra a druga linija od Zemuna do Mirjeva malo biće duga više od 19 kilometara, rekao je Vesić na seminaru „Tendencije razvoja u javnom prevozu" u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Makron sa Vučićem, a iza kulisa pregovori oko metroa

Za metro se zadužujemo 580 miliona evra, manji deo kod Makrona


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Franceska

    Zasto bi se citava drzava zaduzivala zbog beogradskog metroa. Pa ja necu iz Novog Sada da placam beogradjanima dugove za njihov prevoz. Kada ce Vlada da se zaduzi tako dobro za Novi Sad, Babusnicu, Trgoviste?

  • milab

    Očekivao bih da u državnim poslovima i ugovorima postoji egzaktnost u delovanju. Znači imamo projekat za metro ili neko tek treba da ga uradi? kinezi sa svojom tehnologijom grade metro ili će francuzi sa svojom da ga rade? Ja sam očekivao po izjavama da je to dogovoreno i da rade Francuzi! A ovako ispada da jedna strana SNS-a skreće severno a druga južno

  • Carevic

    Vesic sa mofijskim kartelom nece biti na vlasti sledece godine u decembru mesecu 2020. sto nam govori da ce Metro gradidi i projektovati DOMACA PAMET i gradice se tek po formiranju NOVE Vlade POSTENE Srbije i Beograda.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.